Svinjetina i hamburgeri uzgojeni u laboratoriju stižu na naše tržište

Na tržištu Europske unije uskoro bi se trebalo pojaviti prvo laboratorijski uzgojeno meso. Prvo u restoranima, a potom i dućanima.

Potvrdio je to Euroactivu direktor britanske udruge za staničnu poljoprivredu Chris Bryant koji vjeruje kako bi novo meso moglo biti na europskom tržištu do 2022. godine, prenosi Danica.

No, neke će privatne kompanije to učiniti već ove godine. Poput nizozemskog startupa Meatable koji je dobio potreban novac i u laboratoriju već ‘mućka’ umjetno uzgojenu svinjetinu.

Bryant navodi kako će to biti sjajna stvar za europsku poljoprivredu. Prije svega, jer će značiti održivu proizvodnju mesa bez ubijanja životinja, ali i mnogo povoljniji utjecaj na okoliš od dosadašnjeg.

Poznato je kako je stoka odgovorna za gotovo petinu svih emitiranih stakleničkih plinova te troši ogromne količine pitke vode i obradivih površina u svijetu. O klanju stoke da se ne govori.

Što će biti s farmama i farmerima – važno je pitanje u svjetlu mesa iz laboratorija

Laboratorijski uzgojeno meso prva na svijetu u promet je stavila kompanija Memphis Meats iz SAD-a koja je u restoranu gostima servirala piletinu iz epruvete. Oni su kasnije uspjeli uzgojiti i meso svinje i patke.

Vlasnik tvrtke angažirao je znanstvenike koji su mu pomogli da prikupi zdrave matične stanice domaće stoke te iz njih uzgoji meso u kontroliranim uvjetima u laboratoriju.

Američka tvrtka tako je proizvela nešto što nalikuje na mljeveno meso te je iz njega napravila štapiće, mesne okruglice i pljeskavice.

U tu tehnologiju počeli su ulagati i brojni startupovi diljem Europe. Nizozemski startup Meatable prikupio je devet milijuna eura svježeg novca kako bi u ljeto ove godine ponudio na degustiranje prvi prototip laboratorijski uzgojenog svinjskog mesa.

Mosa meat, kompanija koja je proizvela prve laboratorijski uzgojene hamburgere u svijetu, najavila je kako takve hamburgere namjerava plasirati na tržište Europe u prvoj polovici 2022. godine.


Komentari