STRUČNJACI OBJASNILI ŠTO SE DOGAĐA! Radikalno rastu cijene laptopa, televizora, web kamera, ali i toplomjera i aparata za šišanje

Foto: Pixsell

Cijene novih modela televizora ili laptopa, nekoliko mjeseci nakon što se pojave na tržištu – padaju. Dakle, tko želi uštedjeti, mora pričekati. Bilo je to nepisano pravilo – sve do sada.

Rad od kuće kao alternativa odlasku u ured, online kupovni, ali i komunikaciji. Pandemija je diljem svijeta promijenila mnoge navike i mnoge natjerala da se priviknu na – novo normalno.  Međutim, nova su pravila zavladala i kada je riječ o cijenama u trgovinama na malo. Pokazala su to brojna istraživanja tržišta, piše Deutsche Welle.

Eva Stüber iz Instituta za istraživanja trgovine (IFH) u Kölnu tako tvrdi da je za formiranje cijena mnogih proizvoda poput laptopa ili bicikla odjednom manje važna konkurentnost nego dostupnost na tržištu. “Iznenada više ne vrijede stara pravila – recimo, da cijene novih elektroničkih uređaja nakon nekoliko mjeseci počinju padati”, objašnjava.

Umjesto pojeftinjenja očekuje nas poskupljenje

Te njezine procjene potvrđuju i dvije nove studije. Istraživanje potrošačkog portala Testberichte.de provedeno u razdoblju između svibnja 2019. i veljače 2021., tijekom kojeg je analizirano kretanje cijena u više od tisuću kategorija proizvoda, pokazalo je da je pandemija dovela do znatnog poskupljenja niza proizvoda. Tako se cijena web-kamera od svibnja prošle godine skoro udvostručila. Na to je najprije utjecala slaba ponuda zbog prvog lockdowna u Kini, potom povećana potražnja zbog sve većeg broja ljudi u Njemačkoj koji su počeli raditi od kuće, a onda i logistički problemi.

Međutim, i neke druge kategorije proizvoda su zabilježile poskupljenja zbog promijenjenog načina života u doba korone. Recimo, kuhinjski uređaji (rast cijena od prosječno 25,4 posto), perilice za posuđe (20 posto) i sprave za vježbanje (18 posto). Poskupjeli su i termometri za mjerenje tjelesne temperature i aparati za šišanje.

Ipak, ima nade

Do sličnog je zaključka došao i potrošački forum “Mydealz” koji je od 15. veljače prošle godine do 15. veljače ove godine usporedio cijene 550 slučajno izabranih proizvoda. Više od polovice proizvoda je poskupjelo. “Pandemija korone je izbacila tržišta iz ravnoteže”, ustvrdio je osnivač Fabian Spielberger. Poskupjeli su ne samo televizori i printeri, nego i pribori za jelo, posuđe i čaše kao i filmovi i video-igre.

Objasnio je i kako je korona izazvala svojevrsnu lančanu reakciju logističkim problemima, poteškoćama u opskrbi i iznenada povećanom potražnjom.

Ipak, Spielberger je optimističan i tvrdi da je kod pojedinih kategorija proizvoda već vidljiva svojevrsna normalizacija. Tako su cijene web kamera ponovo znatno pale, iako još uvijek nisu na razini na kakvoj su bile prije pandemije. “Potražnja se polako smanjuje, pa to smiruje i cijene”, zaključuje Spielberger.


Komentari