STIGAO ODGOVOR IZ VIPA-a: ‘Provjerili smo, povećana potrošnja megabajta nije do nas’

Youtube

Mnogi korisnici žale se da ih VIP potkrada na paketima interneta.

U utorak smo pisali o sve većem broju korisnika koji se, u samo nekoliko dana, na službenoj Facebook stranici VIP-a žalio da im megabajti “cure” rekordnom brzinom. Neki su napisali da su 1GB uspjeli potrošiti dok su spavali i nije im jasno kako je to moguće. Kod drugih korisnika, pak, ista količina podataka potrošena je u samo dva sata, iako nisu ni dirali uređaje i bili su spojeni na WiFI.

>>> Korisnici bijesni: Krade li poznata telekomunikacijska tvrtka megabajte?

U vezi ovih pritužbi obratili smo se i VIP-u, danas je stigao njihov odgovor, a isto objašnjenje su, nakon našeg teksta, ponudili i svojim korisnicima na službenoj stranici.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Primijetili smo veći broj upita korisnika o povećanoj potrošnji, izvršili smo sve potrebne provjere i utvrdili da nema poteškoća ili propusta pri obračunu potrošnje, a za sva pojedinačna pitanja i detaljne provjere korisnicima su na raspolaganju naši agenti u svakom trenutku.

Vezano uz vaša konkretna pitanja – moguće je da smartphone potroši 1GB (pa i više) „dok korisnik spava“, „dok je isključio Internet“ i td. Primjerice, korisnik misli da je na Wifi-ju, a nije ili su prisutna ažuriranja softwarea koje povlači telefon i/ili PC spojen na njega. U tom smislu, dopustite nam da naglasimo sljedeće savjete koje korisnicima dajemo kako bi kontrolirali svoju potrošnju prilikom upotrebe pametnih uređaja:

  • nadogradnju softvera na uređaju uvijek radite preko bežične (wi-fi) mreže (u postavkama uređaja podesite opciju “onemogući skidanje preko mobilne mreže” ili sl.)
  • preuzmite antivirusni program na svoj uređaj (ako se na internetskoj stranici pojavi poruka sadržaja “Ova stranica nije sigurna…”, ne otvarajte ju jer može biti zaražena virusima koji u pozadini iniciraju preuzimanja ili prijenose podataka kojih ne morate biti svjesni
  • provjerite koristi li se uređaj kao hotspot za dijeljenje mreže (tethering)
  • ako ste u postavkama uređaja podesili opciju “koristi wi-fi kada je moguće”, povremeno provjerite je li wi-fi veza još aktivna
  • ako ste korisnik aplikacija poput Facebooka, Vibera, Messengera, WhatsAppa, obratite pažnju na veličinu slika i video materijala koje primate ili šaljete (neke fotografije mogu težiti i do 3MB)
  • nova verzija aplikacije Facebook automatski pokreće video sadržaj dok pregledavate vremensku crtu (timeline), što uzrokuje prijenos velike količine podataka, stoga u aplikaciji isključite automatsko pokretanje video sadržaja
  • ako koristite aplikacije za online pohranu podataka poput Dropboxa, Google diska i sl., svakako isključite automatski backup
  • u postavkama svoga uređaja (settings) pod kategorijom korištenje podataka (data usage) provjerite koje aplikacije prenose najviše podataka i koristite ih pažljivo”, napisali su iz VIP-a.

Naše konkretno pitanje odnosilo se na ovaj slučaj:

FOTO: Facebook/ Vipnet
FOTO: Facebook/ Vipnet

Dotični korisnik siguran je da mu automatska ažuriranja aplikacija nisu uključena i da mu nije internet preko noći “iscurio” na to. Nažalost za njega objašnjenje nemamo, ali predlažemo da korisnici zaista poslušaju savjeta iz VIP-a i isključe sve opcije koje bi mogle trošiti GB, a da oni to i ne znaju. Ako im i tada u rekordnom roku stigne poruka da su potrošili sav podatkovni promet, problem bi ipak mogao biti u nekom drugom, a ne u “skrivenoj” potrošnji interneta.


Komentari