‘ŠOPAJU’ NAS ZABRANJENIM ANTIBIOTIKOM: Na farmi zaprešićke pjevačice koke nesilice hranili nedopuštenim preparatom

FOTO: Pexels

Konzumiranjem ovih jaja ljudski organizam postaje otporan na pronađeni antibiotik.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je utvrđeno da jaja koja su distribuirana na šest mjesta sadrže enrofloksacin. Radi se o antibiotiku kojim se ne smije tretirati koke nesilice. Iako je ovaj preparat u jajima izoliran u malim količinama i tako nije štetan za zdravlje, konzumacijom istih jaja bakterije u našem tijelu stvaraju otpornost na antibiotik. Zbog ovog slučaja u tijeku je postupak protiv vlasnika jata.

Iako su iz Ministrstva potvrdili ovaj slučaj, smatraju da o njemu nije bilo potrebno obavijestti javnost.

“Prema rezultatima procjene rizika, konzumacija spornih proizvoda nije predstavljala rizik za potrošače, proizvodi zadržani u skladištu pušteni su u promet, a razloga za obavještavanje javnosti u ovom slučaju nije bilo”, rekli su iz Ministarstva.

U nesiličarskoj proizvodnji ovaj antibiotik uopće se ne bi smio koristiti

Sporna jaja uzorkovana su su 12. prosinca prošle godine u objektu farme tvrtke GENO u Zaprešiću. Utvrđeno je da se u jajima nalazi određena količina enrofloksacina, preparata koji se u nesiličarskoj proizvodnji uopće ne bi smio koristiti. O svemue je Veterinarska inspekcija obavijestila i Sanitarnu inspekciju kako bi oni dalje postupali .

Nalazi uozkovanih jaja stigli su 20. siječnja i sve do tada ona su se mogla pronaći u trgovinama. Istodobno s hitnom obavijesti Sanitarnoj inspekciji, od Hrvatske agencije za hranu zatražena je inicijalna procjena rizika.

“Na temelju zaprimljene hitne obavijesti i slijedom podataka o distribuciji spornih jaja, Sanitarna inspekcija obavila je službenu kontrolu u šest objekata u koja su jaja distribuirana. Tijekom nadzora utvrdila je da je dio proizvoda u koji su se jaja ugradila već konzumirana, a za ostale proizvode koji su zatečeni u skladištu privremeno je zabranila prodaju do dobivanja rezultata procjene rizika”, kažu u Ministarstvu.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) donijela je procjenu rizika za ova jaja i utvrdila da bi kozumacijom ovih jaja unos antibiotika u organizam bio 0,1 do 0,82 mikrograma, dok je dopuštena razima 140 mikrograma. Doc. dr. Željko Gottstein, predstojnik Zavoda za bolesti peradi pri Veterinarskom fakultetu, potvrdio je da životinje koje su u proizvodnji ne bi smjele koristiti antibiotike.

“Postoje slučajevi kada se antibiotik ipak treba dati, i to zbog dobrobiti da životinje ne pate te da proizvod u konačnici bude siguran za ljudsku upotrebu”, rekao je Doc. dr. Željko Gottstein, predstojnik Zavoda za bolesti peradi pri Veterinarskom fakultetu. Ipak, nakon odrađene terapije postoji propisana karenca, odnosno vrijeme od zadnje primjene lijeka do vremena kad se jaja, odnosno proizvod može koristiti za ljudsku prehranu.

“Nažalost, ponekad se dogodi da se jaja ranije uzmu za prodaju, a ponekad da biološko vrijeme obrade dulje zadrži u organizmu nego što to papiri kažu. To su problemi zbog čega se pripravak može naći u jajima”, objasnio je Gottstein.

Ako nije opasan za nas, zašto je problem korisiti ga?

Enrofloksacin je antibiotik širokog spektra koji se koristi za bakterijske bolesti poput stafilokoka, streptokoka i Escherichije coli.

“Što se tiče salmonele, ne smije se davati terapija i takvi proizvodi nikako ne smiju na tržište”, kratko i jasno je rekao Gottstein.

Pojasnio je i da ovoliko male količine ne predstavljaju opsnost za ljude, ali unosom istih bakterije u našem organizmu polako se navikavaju na antibiotik i postaju otporne na njega.

“I to je najveći problem. Primarno tu ne bi trebalo biti intoksikacije jer da su škodljivi, ne bi se smjeli davati ni životinjama, ali zato je preporuka WHO-a da se izbace sve preventivne terapije u uzgojima kako bi se izbjeglo njihovo postojanje u jajima i mesu“, zaključuje Gottstein.

Zavrzlama oko vlasnika

Tvrtka GENO, koju je spomenulo Ministarstvo, je u stečaju i, kako kaže stečajna upraviteljica, oni su samo vlsnici nekretnine koja se nalazi u Donjoj Bistri, akoristi je tvrtka PRESUMO. Oni se konkretno bave proizvodnjom jaja i knjigovodstvom, a osnivačica i direktorica je mlada pjevačica iz Zaprešića, Kristina Bezuh. Ona se na novinarske upite nije odazvala.

Potraga za vlasnikom otišla je, međutim, i u smjeru poznatog poduzetnika Damira Benka, direktora tvrtke za proizvodnju jaja Perfa. Tvrtka Presumo za njih vrši samo proizvodnju jaja.

 

“Mi im plaćamo da za nas proizvode jaja”, kratko je rekao. Oštro je odbacio ikakve veze s inspekcijom koja je otkrila nedozvoljen antibiotik u jajima, ali s istragom je upoznat, iako je na prvu rekao da ništa ne zna.

“Upoznat sam, ali nema se tu što istraživati kada je s našim jajima sve u redu. Radimo redovite analize i jaja su uvijek bila zdravstveno ispravna. Ne znam otkud vam informacija, neka vam iz Ministarstva poljoprivrede to objasne”, ogradio se Benko za Jutarnji. 

>>> ‘Konzum kupcima ponovo podvaljuje sumnjiva poljska jaja’

>>> BRZO I JEDNOSTAVNO: Evo kako provjeriti jesu li kupljena jaja zaista svježa (VIDEO)

 


Komentari