ŠOKANTNO, KAKVE SU OVO PREVARE! U hrvatskim trgovinama pronašli sumnjive jabuke, na njima su zabranjene tvari

FOTO: Flickr

Hrvatska voćarska zajednica prijavila je Državnom inspektoratu sumnjive jabuke, javlja HRT. Posumnjali su kako se u nekim trgovačkim lancima prodaju jabuke koje su deklarirane kao hrvatske, no zapravo je riječ o uvoznima.

“Hrvatska voćarska zajednica je pronašla u određenim centrima jabuku koja po izgledu i načinu pakiranja nije naša, već je to jabuka koja je sigurno uvezena. No iznenadili smo se i sumnjamo da je uvozna jabuka, a deklaracija na njoj je iz Hrvatske, što je jasno kažnjivo”, rekao je Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

Državni inspektorat je proveo nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 lot oznaka. Naposljetku je utvrđeno 25 nepropisnih lotova jabuka i krumpira jer nije navedena zemlja podrijetla ili je riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete.

Voćarska je zajednica tražila i analizu tih jabuka u akreditiranom laboratoriju, a rezultati su poražavajući.

“Tu smo još više bili iznenađeni kad smo pronašli da određene tvari, koje su zabranjene u EU, već se sedam godina nalaze na tim jabukama. Znači, one su po nama trebale odmah biti povučene iz prodaje i kao takve uništene s obzirom na to da je to sredstvo još od studenog 2014. zabranjeno”, objasnio je Ledinski.

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ističu kako utvrđivanje karbendazima u malim količinama u jabukama može biti rezultat primjene sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari tiofanat-metila.

Dokazom o podrijetlu ne može se smatrati utvrđivanje ostataka pesticida koji nisu odobrenu u EU. Ne može se isključiti niti mogućnost korištenja krivotvorenih sredstava za zaštitu bilja. Voćari zbog svega traže jače kontrole.


Komentari