Zlatna pravila kupovine u Second handu: ‘Ulovite’ najbolje odjevne komade

pixabay.com

Second hand shopovi idealni su za svaki budžet.

Second hand shopovi u posljednje su vrijeme sve češća pojava diljem Hrvatske. Dok dio stanovništva odbija zalaziti u iste, mnogi su već postali pioniri pretrage malih blaga koja skrivaju. Sam Kurt Cobain je rekao kako su ga second hand shopovi činili sretnijim nego da ima tisuću dolara i potroši ih na cijelu jednu trgovinu. Problem koji najčešće muči posjetitelje ovakvih shopova, jest pronaći komad odjeće i idealan konfekcijski broj. Iz istog razloga odlučili smo sastaviti popis pravila pomoću kojih bi vaša kupovina bila uspješna.

1. BEZ PREDRASUDA

Ako prvi puta posjećujete second hand shop, nikako nemojte imati predrasude. Možda je odjeća i obuća već nošena, a možda se nije uspjela rasprodati prošle sezone. Bitno je da vam se sviđa i da se dobro osjećate kada isprobavate određen komad odjeće. Uostalom, svatko isprobava odjeću i u normalnim buticima te je svakako morate oprati u perilici. Mnogo puta će vas iznenaditi pronalaženje odjeće, koja na sebi još uvijek ima originalnu etiketu ili ćete pronaći marku koju nikada niste vidjeli u Hrvatskoj. Kako bilo, prema Secondu treba ići otvorena uma i bez straha.

second

2. CILJ KUPOVINE

Nikada nemojte ići u second hand s ciljem kupnje traperica po najnovijoj modi ili haljine koju ste sami dizajnirali u svojoj glavi. Second hand shop skriva mnogo različitih komada odjeće, od kojih su neki dio prošlogodišnje mode. Jedina vodilja u kupovini trebala bi biti treba li vam ljetna ili zimska odjeća. Gledajte na Second hand shop s otvorenim pristupom i gledajte na kupovinu kao na pretraživanje dugo zaboravljenog blaga u kući vaše bake ili na tavanu. Kupovanje s ciljem često može dovesti do frustracija, jer nikome nije ugodno cijeli dan tražiti košulju za posao i ne pronaći ništa. Kada idete u shopping ili šećete gradom, svratite u second kao kada odete kod susjede na kavu da provjerite ima li nešto novo u susjedstvu.

3. TRAŽENJE IDEALNIH KOMADA

Odjeća u second handu nije poredana po veličini niti su svi komadi odjeće prikazani na lutkama zbog kojih poželite kupiti točno prikazanu kombinaciju. Second hand trgovine uključuju puno ‘kopanja’, kao kada pregledavate vlastiti ormar i niste sigurni što uopće ima u njemu. Jedan dan ćete pronaći pregršt prekrasnih haljina, nekada će to biti odlične traperice a nekada apsolutno ništa. Pronalazak odjeće u second handu uvijek je poput igara na sreću, te možda u jednom nađete super suknju, u drugom cipele a u trećem maramu. Također, možda ćete prema nekim komadima imati predrasude no nemojte se ustručavati isprobati nešto novo jer moglo bi vas iznenaditi. Second hand je poput velike škrinje u kojoj možete iskopati pravo blago.

odjeća

4. PROBLEM S KONFEKCIJSKIM BROJEVIMA ?

Često se može čuti kako ljudi vole second hand, ali kažu da nema njihovih brojeva. S obzirom na to da odjeća iz second handa često dolazi iz različitih dijelova svijeta, često se događa da su konfekcijski brojevi prikazani u skladu sa zemljom porijekla. Ako nosite konfekcijski broj 38, u Secondu vam mogu odgovarati brojevi 36 i 40. Često se događa da vam upravo vaš uobičajeni broj neće odgovarati, stoga pokušajte sami procijeniti možete li nešto nositi ili ne. Ovo se pravilo uglavnom odnosi za odjeću dok je obuća više-manje ista.

5. PREVELIKO ILI PREMALO STOPALO?

Možda će neke iznenaditi, ali pronaći rijetke brojeve cipela u second handu lako je moguće. Nekada je lakše otići u second hand nego obići cijeli grad u potrazi za cipelama, odnosno vjerojatnije je da ćete naći broj cipela 35 nego 38. Jedini nedostatak jest što je izbor obuće osjetno manji u odnosu na izbor odjeće. Što se tiče higijene, uvijek cipele možete prebrisati s malo alkohola te kupiti uloške u nekoj od drogerija.

obuća

6. PRATITE AKCIJE

Budimo realni, second hand shopovi uglavnom su vrlo povoljni. Kada se naviknete pretraživati po različitim trgovinama, primijetit ćete kako vam se nekada čini da vam je sve skupo. Što češće kupujete u second handu, naviknut ćete se da se povremeno odvijaju ‘happy hour’ akcije ili da se svaki tjedan snizuje cijena odjeće kako bi se napravilo prostora za nove kolekcije. Čim obolite od sindroma “preskupo je”, vjerojatno ste postali pravi ‘secondhandholičar’. Akcije u second handu pravi su spasitelji za svačiji budžet.

 

 


Komentari