(VIDEO) Adidas proizveo jedinstvene tenisice!: Mogu se reciklirati

PRESS

Adidas je proizveo tenisice za trčanje koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti za proizvodnju novih tenisica, objavili su u priopćenju, prenosi CNN Business.

Nove tenisice Futurecraft.Loop izrađene su od termoplastičnog poliuretana, koji se može ponovno upotrijebiti. U proizvodnji tenisica nisu koristili ljepilo te su umjesto mješovitih materijala koristili samo jedan što im je bio veliki tehnološki izazov. Umjesto ljepila tako su koristili toplinu kako bi spojili dijelove tenisice, prenosi Večernji list.

Obične tenisice izrađene su od nekoliko različitih materijala pa ih je nemoguće reciklirati jer se njihova struktura razlikuje kada se pretvore u prah. No, tenisice od jednog materijala mogu se oprati, samljeti u pelete i rastopiti te pelete u materijal koji se zatim može koristiti za proizvodnju više Futurecraft.Loop tenisica bez ikakvih popratnih problema.

Adidas je za sada tenisice podijelio ‘vodećim kreatorima’ koji će ih probati i ispitati te ih vratiti Adidasu zajedno s povratnim informacijama o njihovoj kvaliteti, a nakon toga bi se trebale početi masovnije proizvoditi. Puštanje u prodaju predviđeno je za 2021. godinu, a cijena ovih tenisica još nije poznata, javlja Večernji list.

Komentari