Spas iz prirode je tu: Napravite kod kuće nevenovu mast

FOTO: Screenshot

Cvjetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A

Nevenova mast je višenamjenski prirodni lijek. Tradicionalno se neven koristi u obliku kreme za rane koje sporo zarastaju, ogrebotina, posjekotina, bradavica i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože. Mast od nevena se primjenjuje i kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkoljenicama, čireva na koži.

Cvjetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprječava oštećenje stanicaa i često se primjenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja i kod područja kože koja su zahvaćene gljivicama.

 Kako napraviti mast od nevena kod kuće

Potrebno:

– 2 šalice latica nevena (ne cijelih cvjetova),
– 1 šalica maslinovog ili ulja od konoplja,
– 1/4 šalice pčelinjeg voska,
– 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Priprema nevenove masti

Uspite latice od nevena u lonac koji je od nehrđajućeg čelika, pa ih pospite uljem. Potom ga stavite na blagu vatru i miješajte sadržaj kako bi se sve sjedinilo. Obratite pažnju na mjehuriće u ulju kako biste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća. Miješajte dva sata održavajući ulje relativno toplim. Vosak otopite, ulje i vosak trebaju biti iste temperature kada ih pomiješate.

Nakon dva sata latice nevena iz ulja procijedite i iscijedite u jednu posudu sa što više ulja. U posudu s voskom sipajte ulje i miješajte kako bi se smjesa sjedinila. Dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Ovo ulje ima dvostruku ulogu,  služi kao konzervans i ima ljekovito umirujuće svojstvo. Prespite toplo ulje u manje posude ili tegle i ostavite da se lagano hladi. Dobro zatvorite i čuvajte vašu kremu od nevena na hladnom mjestu.

Izvor


Komentari