VIŠE NEGO ODVRATNO: Kupila feta sir u LIDL-u, krenula ga jesti ga pa se zaprepastila (FOTO)

Facebook

Iako je rok trajanja vrijeme u kojem proizvođač garantira ispravnost proizvoda, čini se kako to nije uvijek slučaj.

Čini se kako pljesnive namirnice u trgovačkim lancima, više toliko ne iznenađuju kupce diljem Hrvatske. Tako je nedavno jedan građanin na LIDL-ovoj Facebook stranici ostavio fotografiju pljeskavica na kojima se nalazi plijesan, a da bi cijela priča bila još zanimljivija, na istom proizvodu je stajala oznaka ‘svježe meso’.

>>> NEŠTO ODVRATNIJE DUGO NISMO VIDJELI: Kupio je pljeskavice u LIDL-u i na njima našao – OVO!

Ovaj put, na sličan prizor naišla je i jedna građanka koja je u LIDL-u kupila feta sir.

Facebook/LIDL
Facebook/LIDL

Iako je iz fotografije vidljivo kako siru nije istekao rok trajanja, čini se kako više ni rok trajanja, nije garancije svježine proizvoda koje svakodnevno konzumiramo.

Godišnje se baci 90 milijuna tona hrane

Kada pročitate podatak da se u EU godišnje baci 90 milijuna tona hrane te da svaki stanovnik Hrvatske u 12 mjeseci u smeće baci oko tisuću kuna, morate osjetiti sram. No, bacamo li hranu bez razloga, zbog straha od trovanja i prolaska datuma, tj. roka trajanja?

”Bez obzira na stvarnu valjanost, hranu kojoj je istekao rok trajanja po zakonu mora se povući s polica. Drugo je pitanje smijemo li je jesti. To ovisi o mnogo čimbenika” kaže mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ – ima li aditiva, kakvo je pakiranje, kakav je postupak proizvodnje…

Ovaj stručnjak ne želi spekulirati o tome što se ipak može jesti, a što ne, ali tumači kako je rok trajanja vrijeme u kojem proizvođač garantira ispravnost proizvoda, piše Jutarnji.

‘No, rok trajanja se dijelom određuje i po ekonomskom kriteriju. Proizvođač ga skraćuje da bi imao brži obrtaj robe. Ali na kraju kupac preuzima odgovornost – jedete li nešto čemu je istekao rok, vi riskirate, a ne proizvođač.


Komentari