Iznervirana majka: Lidlov zaštitar šokirao je i ponizio moju kćer

commons.wikimedia.org

Burnu i ozbiljnu polemiku potaknuo je status objavljen u popularnoj Facebook grupi Starozagrebački recepti, a njegova je pak autorica Vesna koja je razočarana trgovačkim centrom Lidl zbog neugodnosti koja se dogodila njenoj kćerki.

Naime, prilikom kupnje u spomenutoj trgovini u Jastrebarskom djevojka i njezina prijateljica uzele su dvije maske za lice te su kako kaže dotična uputile prema blagajni na kojoj su uredno platile uzeti proizvod.

”Zaustavio ih je zaštitar i pozvao u svoju prostoriju za pretraživanje. Djevojke su morale istresti sve stvari iz torbe. Pregledao im je sve džepove, one su bile u šoku. Na kraju im je rekao samo ‘možete ići’. Bez ikakvog oprostite, djevojke pogriješili smo, ovo nije nikakva skrivena kamera. Ružno i ponižavajuće”, tvrdi ova razočarana građanka te dodaje poruku Lidlu da su uz preuređenje svojega objekta u njezinoj sredini mogli postaviti i kamere kako bi se izbjegle neugodnosti te kako se ljude ne bi dovodilo u neugodnu poziciju.

Nakon Vesnine objave na društvenim mrežama komentatori su se zapitali imaju li zaštitari u trgovačkim centrima ovlasti činiti ovakvo što, a ovlasti istih definirane su zakonima. U skladu s time poslovi privatne zaštite mogu se obavljati unutar objekta i oko štićenog objekta, a zaštitari smiju provjeriti identitet osobe, upozoravati i zapovijedati, privremeno ograničiti slobodu kretanja, pregledati osobe, predmete i prometna sredstva, ali i osiguravati mjesta događaja. Jednako tako, mogu koristiti zaštitarskog psa te uporabiti tjelesnu snagu, pa čak i vatreno oružje. Čuvari i zaštitari tako mogu u trgovačkim centrima provjeriti identitet osobe, privremeno im ograničiti slobodu kretanja i pregledati ih, a da pritome ne moraju pozvati policiju.

Čuvari pak za razliku od zaštiutara nemaju ovlasti pretražiti osobe, a pritome su zaštitari i čuvari dužni odmah policiju upoznati sa svojim saznanjima koja ukazuju na moguće počinjenje kaznenog djela. Uz zaštitara i čuvara pojedini centri angažiraju i tržišno povoljne osobe zaštitnih profila poput primjerica portira ili trgovačkog detektiva koji najčešće posao obavljaju u civilnoj odjeći.

Po Zakonu o privatnoj zaštiti i zaštitari u civilu, baš kao i oni u uniformi, imaju pravo provjeriti identitet osobe, upozoravati i zapovijedati, privremeno ograničiti slobodu kretanja, pregledati osobe, predmete i prometna sredstva. Ukoliko imaju valjani radni nalog, zaštitari u civilu se angažiraju jer ih je teže uočiti, a oni mogu laše primijetiti ukoliko je netko sumnjiv. 

Upit o ovom neugodnom događaju poslali smo i Lidlu, no do okončanja ovoga teksta odgovor nismo dobili


Komentari