ISKUSNI PRODAVAČ BOROVA UPOZORAVA: ‘Uvozna drvca loše su kvalitete, a na ovo trebate paziti kod kupovine’ (FOTO)

Sve je više borova iz uvoza.

Božić nam kuca na vrata, a na svim prometnijim punktevima u Zagrebu “smiješe” nam se božićna drvca koja će se uskoro privremeno nastaniti po našim domovima. Neki su svoje drvce već odabrali, a neki će ipak ovu posebnu kupnju pred sam Božić. Božićno drvce ipak treba pažljivo birati- bitno nam je da ima onaj prepoznatljivi miris, da bogato izgleda, ali i da mu se iglice ne počnu osipati već par dana nakon Božića.

Anđelko borove prodaje 15 godina

Anđelko prodaje svoja božićna drvca na lokaciji kod Dinamovog stadiona. Ovim poslom bavi se 15 godina, a drvca su iz njegova uzgoja. Kako kaže, puno se toga promijenilo od kad je započeo s poslom, a uvoznih borova i jeli iz godine u godinu sve je više.

15631441_1629985797297805_1385126826_o

Uvoznim drvcima iglice počnu odmah opadati

“Kupcima je najbitnije da iglice ne opadaju, stoga im preporučujem jelu, odnosno nordijsku jelu. Ona najduže drži iglicu. Međutim, puno je uvoznih jeli. Takvim jelama iglice počnu opadati odmah, obzirom da je njihova sječa bila prije otprilike tri tjedna. Za duže držanje iglica najvažnije je da je jela svježa, tj. da joj je sječa bila netom prije prodaje.”, objašnjava Anđelko.

On prodaje srebrnu smreku i jelu, a cijene se kreću od 50 do 200 kuna, ovisno o veličini i reprezentativnosti. Anđelkova drvca su iz domaćeg uzgoja, međutim odabir prodavača i idealnog božićnog drvca na neki je način lutrija, kaže. Ipak, postoji način da provjerite kvalitetu drvca kojeg želite kupiti.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]”Po boji mjesta gdje je jela odsječena može se procijeniti koliko je dugo prošlo od njene sječe i hoće li vam iglica držati tijekom blagdana. Također, možete i rukom proći po iglicama prema dole, a zatim prema gore, u suprotnom smjeru. Ako sve iglice ostanu na mjestu u pitanju je kvalitetno drvce koje će držati iglice do Sveta tri kralja.”, otkriva naš prodavač.[/box]

15658933_1629985827297802_1137180799_o

Ako ste svoje drvce već kupili te niste sigurni jesu li iz domaćeg uzgoja i svježa, ipak postoji način da se pobrinete za dulji život njegovih iglica, napominje iskusni prodavač.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Drvce stvarno treba kupovati netom prije kićenja, svježina je izuzetno bitna. Ipak, ako su ljudi već kupili svoje drvce postoji trik kojim se mogu poslužiti kako bi njihova jela, nakon kićenja, što dulje držala svoje iglice. Nakon kupnje drvca, jednostavno ga treba staviti u hladnu vodu i taj bor će “popiti” još litru vode prije nego ga okite.”, savjetuje Anđelko.[/box]

Prodavač također ističe da svoja božićna drvca trebamo držati što dalje od izvora topline, u vidu radijatora ili kamina. Za svježinu drvca jako je bitno koji ste mu položaj odredili u svom domu. Njegove iglice jednostavno ne podnose toplinu, stoga se pobrinite za nešto hladnije mjesto, kako biste izbjegli usisavanje iglica već nakon Božića.

Ovi savjeti mogu vam pomoći da “odradite” nabavku svog idealnog božićnog drvca bez puno muke te da blagdane provedete uživajući u raskoši njegovih iglica, bez usisavača u rukama i iglica po čitavom domu.

>>>TRAŽITE IDEALNO BOŽIĆNO DRVCE? Evo zašto ga trebate kupiti baš na ovoj lokaciji


Komentari