(FOTO) Nevjerojatni detalji iz života prve ZET-ove kontrolorke

FOTO: Facebook / Zagreb kakav je bio nekad

Bilo je to na samom početku Prvog svjetskog rata 1914. godine kada je velik broj ZET-ovih kontrolora i konduktera bio mobiliziran i njihova odredišta više nisu bili tramvaji nego ratišta.

Jedan od njih bio je Rudolf Landsky, kontrolor u tramvaju koji je te godine poslan na Galiciju. Na njegovo mjesto, silom prilika, došla je njegova supruga Paula Landsky, koja je zbog pomanjkanja prihoda ponudu naposljetku i prihvatila. Pridružila joj se tada i Katarina Kolenko i njih dvije postale su prve kondukterke u Hrvatskoj.

Kako su tada pisale novine, “bit će namještene samo supruge bivših tramvajskih namještenika i onih koji se nalaze na ratištu“. Također piše kako “kondukterice imadu kabanicu od modrog listera s crvenim egalizirom, znakom tramvajskog društva, a na glavi imadu športašku kapu također sa društvenim znakom. Osim toga nose torbu kao i ostali kondukteri, a oko pasa im je ukrasa radi ukusni remen“.

Tramvaje su tada još vukli konji. Paula je radila u smjenama i po 12 sati, bušila karte, na svakoj stanici morala je sići s tramvaja i uzviknuti ime stajališta, pričekati da se svi putnici ukrcaju, a zatim malom trubom dati znak za polazak. Ovim poslom bavila se cijelo ratno razdoblje.

FOTO: Facebook / Zagreb kakav je bio nekad

Zagrepčane neodoljivo podsjeća na poznatu američku glumicu Juliju Roberts.

Kondukterska torba s brojem 30

Paula Landsky rođena je u Đurđevcu 19. rujna 1880. godine, kao izvanbračno dijete djevojke Katarine Franjo. Otišla je u Zagreb u potrazi za poslom i zaposlila se kao kuharica. Udala se za pekara Rudolfa u 27. godini kojeg je, kao što je navedeno, za vrijeme Prvog svjetskog rata zamijenila na mjestu konduktera, odnosno kondukterke.

Tijekom Drugog svjetskog rata njih dvoje boravili su u njezinom rodnom Đurđevcu gdje je Rudolf vodio pekaru.

podravske-sirine.com.hr / Večernji list

Za svoj stoti rođendan Paula je od mladih kolega iz ZET-a dobila novu konduktersku torbu s brojem 30 koju je nosila dok je kao kondukterka radila u te četiri godine Prvog svjetskog rata.

Paula je umrla 1. srpnja 1981. u 101. godini života i tako nadživjela svog supruga Rudolfa koji je preminuo 1950. Oboje su pokopani na đurđevačkom groblju.

Imala je osmero djece, a Večernji list prije dvije godine objavio je gotovo nevjerojatnu priču o njezinim potomcima. Naime, jednu nezgodu u kojoj su se našli Paulina prapraunuka Sabina Maroš i njezin sinčić, Paulin šukununuk Fran prouzročio je upravo ZET-ov autobus!

Konduktersku torbicu s brojem 30, koju je u vrijeme rata poslala mužu na front, ZET-u je darovala upravo obitelj Franine majke Sabine. Srećom, sve je tada prošlo bez posljedica.

FOTO: Facebook / Zagreb kakav je bio nekad


Komentari