Dramatična noć u Skupštini: HDZ srušio kvorum, Hasanbegović i Tomašević jedan drugog nazivali ‘tetkama’ i ‘mumijama’

FOTO: Dražen Komar
Sjednica se odgađa do 11. prosinca 2017. 

U ponedjeljak 4. prosinca, na burnoj 6. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja je trajala do kasnih večernjih sati, Bandić je uputio amandman kojim prihvaća inicijativu Neovisnih za Hrvatsku za uklanjanjem biste Ive Lole Ribara.

Podsjetimo, na nastavku 6.sjednice Gradske skupštine međuostalim, raspravlja se i o uklanjanju ove biste zbog “proceduralnog poslovničkog prekršaja”, kako navode Neovisni.  Njihovoj inicijativi sada se pridružio i sam idejni začetnik postavljanja biste – sam gradonačelnik.

Gradonačelnik predlaže izmjenu Prijedloga zaključka (inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara) na način da se točka 2. Prijedloga zaključka mijenja i glasi:

“Zadužuje se gradonačelnik Grada Zagreba da nakon proceduralnog preispitivanja prijedloga i odluka te dodatnog postupanja Povjerenstva za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, podnese prijedlog zaključka o uklanjanju biste iz točke 1. ovog zaključka s pripadajućim postoljem, kojim će se zadužiti Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, da bistu nakon uklanjanja pohrani u Muzej grada Zagreba”, stoji u Zaključku o izmjeni prijedloga zaključka.

Što je uzrok ovom preokretu, još uvijek nije poznato.

‘Tetke’ i ‘mumije’

Tijekom rasprave oko uklanjanje biste Ive Lole Ribara, razvila se žustra prepirka. Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku u jednom je trenutku zastupnika Tomislava Tomaševića iz Zagreb je naš zbog dociranja nazvao političkom tetkom.

U njegovu obranu stao je SDP- ov Rajko Ostojić.

“Tomislav Sabljak u Vijencu definira pojam tetka kao šatrovački. Prvo mu je značenje feminizirani muškarac, drugo je značenje velika stražnjica, što se nekad naziva i strina, a treće značenje se odnosi na menstruaciju, jer su djevojke znale reći: došla mi je tetka iz Amerike. Tako da je ova opaska neprimjerena”, kazao je Rajko Ostojić gradske zastupnike, piše Zagrebancija.

Prozvani Tomislav Tomašević uključio se u raspravu.

“Vi ste političke mumije, jer šutite o svemu osim o dvije točke, o Titu i Loli Ribaru. To je vaše pravo, ali ste politički licemjeri jer vam je u kampanji smetala Bandićeva netransparentnost i neučinkovitost, a sada ste s njim u koaliciji. Kad već držite do tih procedura, budite hrabri pa izađite iz koalicije”, kazao je Tomašević.

Tijekom rasprave o uklanjanju biste Ivi Loli Ribaru bilo je problema s kvorumom tijekom čitave rasprave. Na koncu, prilikom glasanj,a kvorum je srušio HDZ tako da se sjednica odgađa do 11. prosinca 2017. Sudbina Ive Lole Ribara još uvijek ostaje nepoznata.

>>> Krešimir Kartelo podsjeća: HDZ je uklonio bistu Ive Lole Ribara iz ideoloških razloga


Komentari