S višom cestarinom rastu i cijene karata. Pogledajte koliko ćete po novom platiti od Zagreba do Splita

Jedno poskupljenje za sobom vuće i niz drugih.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj upozorila je da je porast cijena cestarina novi udar na prijevoznike, a u konačnici će se građane opaliti po džepu.

“Korisnici usluga, tj. naručitelji prijevoza, jedini su na koje prijevoznici mogu prebaciti povećane troškove, stoga će i doći do podizanja cijena proizvoda i usluga te će nam svima rasti životni troškovi“, upozorila je Čagalj. Dodala je i da će ukupni troškovi prijevoza porasti za pet do deset posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, a s obzirom na to da je u istom razdoblju lani cijena goriva porasla za 20-ak posto.

“Autobusni prijevoz putnika u turističkoj se sezoni većinom događa na autocestama pa će trošak autobusa povećanjem cestarine od 15 posto porasti, npr. između Zagreba i Splita, otprilike 60 kuna. U odnosu na prosječnu popunjenost od 50 posto, svaka će karta poskupjeti za dvije do tri kune“, rekla je Čagalj.

Upozorila je i da se ovakvom odlukom dodatno potiće prijevoznike da koriste neprikladne ceste bez naplate. zbog čega će prijevoz putnika i roba biti sporiji, manje siguran i uz uništavanje državnih cesta..

Predsjednik Udruženja cestovnoteretnog prometa HGK Darko Vukadinović, kazao je kako su i sami prijevoznici iznenađeni ovom odlukom, ali i da im je bilo obećano da se cijene, koje su ionako među navišima u Europi, neće povećavati. Rečeno im je da će se umjesto toga restrukturiranjem državnih koncesionara i novim modelima naplate na autocestama u RH pokušati optimizirati njihovo poslovanje, piše Dnevnik.hr.

 


Komentari