S DOLASKOM EURA, ONE ODLAZE U POVIJEST: Vlasnici i zaposlenici mjenjačnica u strahu zbog ulaska u Eurozonu

Ilustracija (Foto: Neja Markicevic/Cropix)

Iako se uvođenja eura zbog zaokruživanja cijena boje brojni naši građani, nije to ništa prema strahu koji očekuju zaposlenici mjenjačnica.

S obzirom na to da u ukupnom prometu – otkupu i prodaji, euro kao valuta sudjeluje s više od 87 posto, ulaskom Hrvatske u eurozonu ovi objekti će izgubiti razlog svog postojanja.

Osobito se to odnosi na kontinentalni dio Hrvatske gdje turizam nije toliko razvijen kao na Jadranu i gdje će za vrijeme sezone još uvijek postojati razlog za postojanje određenog broja mjenjačnica.

Nažalost, to znači da će i veliki dio zagrebačkih mjenjačnica morati zatvoriti svoja vrata, osobito one koje se ne nalaze u samom centru grada gdje boravi najveći dio turista za vrijeme boravka u Zagrebu.

“Nažalost, čini mi se kako ćemo raditi samo do 1. siječnja, a nakon toga je ključ u bravu za mene i jednog mog zaposlenika”, kaže nam vlasnik jedne mjenjačnice u Novom Zagrebu koji je htio ostati anoniman.

Iz HNB-a također procjenjuju kako će nakon uvođenja eura u Hrvatskoj ostati najviše 150 mjenjačnica. Uslugu mijenjanja će nakon 1. siječnja, 2023. nastaviti pružati trgovačka društva koja upravljaju hotelima, kao dio usluge koju pružaju gostima, te manji broj pravnih osoba koje smatraju kako mogu zaraditi trgovanjem gotovim novcem 30-ak stranih valuta kojima se trguje na hrvatskom tržištu stranih sredstava plaćanja.

Nažalost, vlasnici mjenjačnica ne mogu računati ni na mijenjanje kuna u euro jer prema sada vrijedečim pravilima građani će kune u euro mijenjati u bankama i poslovnicama Fine i Pošte, i to bez naknade.

Naime, Nacionalni plan zamjene kune eurom, u aktivnosti konverzije gotovog novca uključuje banke, Finu, Poštu, trgovine i HNB, ali ne i mjenjačnice.

Komentari