RECEPTURA IZ 30-ih! Upoznajte Franku iz Gračana koja je naslijedila obiteljski biznis pa sada ručno radi svijeće koje će vas oduševiti

Foto: Instagram

Zagrepčanka Franka Vatovac Tomičić po struci je magistra novinarstva, ali ju je život odveo u sasvim drugome smjeru. Nasljedila je obiteljski biznis, pa sada sa suprugom proizvodi jedinstvene – mirisne svijeće. Razgovarali smo sa simpatičnom Frankom, a otkrila nam je kako je došlo do toga, po čemu su njezine svijeće posebne, ali i još štošta.

“Priča o svijećama je krenula davne 1937. godine  kad su baka i djed osnovali obrt za proizvodnju. Danas već treća generacija radi svijeće s istom ljubavlju i trudom, pa čak i istim načinom kao nekad”, započinje Franka.

“Nakon mame i tate obrt sam naslijedila ja te ga sada vodim sa suprugom. Živim i radim u Zagrebu, mi smo u Gračanima, a naša proizvodnja i showroom su u Mlinovima. Nakon završenog fakulteta novinarstva, shvatila sam da je zapravo baš taj posao s kojim sam odrasla, idealan za mene”, otkrila nam je vlasnica brenda Svijeće Vatovac, a zanimalo nas je i – što ju je tako privuklo proizvodnji hand made svijeća.

“Volim ručni rad i kreativnost, a finalni proizvod kojim sam zadovoljna me ispunjava i usrećuje. Ručna izrada je ostala prioritet svih godina jer samo tako sva kreativnost tada može doći do izražaja. Uživam u mirisima, bojama i raznim oblicima koje stvaram. Inspiraciju crpim u prirodi, jer ona je neiscrpna”, govori Franka, a evo po čemu su njezine svijeće posebne.

Foto: Instagram

“Proizvodi su ekološki i unikatni, često i dodatno personalizirani. Jako nam je važan ekološki aspekt, pa smo tako odlučili proizvoditi svijeće od prirodnih materijala, a ambalaža nam je eko friendly i razgradiva ili se može reciklirati. Odnedavno mirisne svijeće proizvodimo sa 100 posto biljnim voskovima”, objašnjava Franka.

“Veliki sam ljubitelj dizajna interijera i nadam se da je ta ljubav vidljiva na našim proizvodima. Svijeće koje palimo kod kuće za uživanje i dragocjene hygge trenutke dizajniram tako da se mogu uklopiti u svaki interijer”, rekla je ova kreativka te opisala proces nastanka njezinih svijeća.

Foto: Instagram

“Svijeća nastaje ulijevanjem toplog voska u kalup, nakon čega se mora sušiti nekoliko sati. Izrada jedne svijeće može trajati nekoliko sati, ovisno o veličini i dizajnu. Kako mi radimo svijeće po naružbi, prilagođavamo se željama kupaca, pa tako je većina svijeća jedinstvena i personalizirana”, tvrdi.

“Želja mi je da svijeće stvaraju atmosferu u što više naših domova, i da svi mi uživamo u svjetlosti svijeće jer je ona nezmjenjiva ako želimo onaj cozy ugođaj. U ponudi imamo mirisne svijeće za kućnu upotrebu, svijeća za prigode kao što su krštenja. Uz to, izrađujemo i svijeće zahvalnice kao dar gostima na vjenčanju”, zaključuje Franka.

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Komentari