Razgovarali smo s poznatim modnim dvojcem: ‘Važnije je razvijati osobni stil, nego se odijevati u trendu’

Razgovarali smo s kreatorima modnog brenda Klisab, Tomislavom Kliškinićem i Markon Šabarićem te doznali detalje o njihovoj novoj kolekciji. Dotakli smo se i trendova, održive i multfunkcionalne mode,  ključnih komada garderobe i modnog stila Zagrepčanki.

Kakvu ste ženu zamišljali prilikom kreiranja nove kampanje za jesen/zimu? Tko je žena koja odijeva Klisab? Kakvi krojevi prevladavaju? Koji materijali? 

Kreiramo odjeću koja nas uzbuđuje, uvijek bez kalkulacije. Iz sezone u sezonu, u kreiranju nas prati osjećaj da KLISAB odjeća postaje slobodnija, smjelija, gotovo da ima dozu drskosti i bezbrižnost. Taj osjećaj svoj odraz je pronašao i u novim vizualima i on je jedina odrednica koju možemo spomenuti kad govorimo o ženama i muškarcima koji nose naš dizajn. Stilski, KLISAB publika je heterogena i ponosni smo što nismo u zatvorenoj stilskoj ladici. Ova kolekcija kombinira za nas prepoznatljivo strogu siluetu s naglašenim ramenima i strukom, i modele opuštenog krojeva, često oversized i/ili fluidne forme. Od materijala najviše smo koristili pamučne kepere, popeline, pletenine i vunene štofove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KLISAB (@klisab.official)

Može li u vašim komadima ujutro otići na posao, produžiti na kavu nakon posla i
navečer završiti na eventu? Funkcioniraju li Klisab odvjeni komadi i nakon par sezona?

Dizajn koji stvaramo vidimo kao primjenjiv u različitim prigodama koje čine jedan dan, on doista jest primjeren za poslovne, neformalne i formalne prilike. Upravo ta multifunkcionalnost je ključna da dizajn bude suvremen u vremenu u kojem većina nema priliku presvlačiti se više puta dnevno. Mogućnost da se različitim stiliziranjem odjeća uspješno adaptira specifičnim potrebama naš je stalni cilj.

Kad govorimo o mogućnosti nošenja KLISAB odjeće više sezona, dvije su njezine karakteristike ključne. Na planu dizajna, naša odjeća ne prati izmjene trendova, i drugo, kvaliteta izrade omogućuje njezino trajanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KLISAB (@klisab.official)

Što mislite o sezonskim trendovima? Što mislite o npr. Ilici gdje je isto odjeveno 80 posto ljudi? Što mislite o sezonskom kupovanju gomile količine odjeće i prestanku nošenja iste sljedeće sezone, kada nastupa novi trend? 

Ne razmišljamo o trendovima, previše brzo se mijenjaju da bi ih više pokušavali pratiti. Prije su imali puno veći utjecaj, kako na rad dizajnera i brendova tako i na ljude koji su ih slijedili. Mišljenja smo da je u današnje vrijeme važnije njegovati i razvijati vlastiti stil, kako estetski tako i funkcionalno, nego se pokušavati oblačiti ”u trendu”. Moda živi na ulici, i iako kao nacija nemamo još dovoljno razvijen i prepoznatljiv stil (kao npr. Parižanke ili Dankinje), mislimo da su Hrvati dobro odjeveni, počeli su njegovati individualizam, te se ne bi baš složili da su svi na subotnjoj špici isti. Gomilanje odjeće, pogotovo one manje kvalitetne i trendovske smatramo apsurdnim i nepotrebnim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KLISAB (@klisab.official)

 Što ste vi reciklirali od vaše odjeće? Postoji li nešto što nosite godinama? Ako postoji, što je to? S čime ste obnovili ove sezone ormar? Koja su, po vama, ključni komadi odjeće u koje treba uložiti? Na čemu možemo prištedjeti? 

Reciklirali, u kontekstu ponovnoga odijevanja određenoga komada odjeće, smo apsolutno cijeli svoj ormar. Nemamo ni jedan odjevni komad koji smo obukli samo jednom. Čini nam se normalnim da odjeću koju imamo nosimo sezonama, vlastitu garderobu trudimo se graditi što kvalitetnijim komadima koje možemo nositi što duže. Ove sezone svoj ormar još nismo osvježili, čekamo da dođemo na red za novi KLISAB baloner i odijelo iz FALLFALLFIVE kolekcije.

Ključni komadi odjeće nisu jednaki za svaku osobu, i teško nam je generalizirati. Ovisi o osobnom stilu, životnim navikama i poslu kojim se osoba bavi. Smatramo da je najbolje uložiti u komade koji se nose sezonama, koji su nužni u odijevanju, te je njih potrebno pomno birati te potencijalno izdvojiti više novaca za njih. Viša cijena ne znači uvijek i veću kvalitetu, ali i to se prepoznaje poprilično lako. Višesezonski modeli su svakako dobar kaput i baloner, sako i torba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KLISAB (@klisab.official)

Komentari