RASKIĆIVANJE JELKE: Ne želite baciti svoje drvce? Evo što u tom slučaju možete učiniti!

Dio jelki i nakon božićnog vremena stvara ugođaj.

Samo u Zagrebu nakon blagdana se prikupi 20-ak tisuća odbačenih borova.

Ako imate drvce u tegli, zagrebački Zrinjevac već godinama predlaže da im se javite kako se drvca ne bi sadila na neprikladne zelene površine. Oni ga mogu posaditi na za to prikladno mjesto i pritom ga unijeti u digitalni katastar gradskog zelenila.

Ako imate vlastiti vrt i zemljište i želite ga tamo presaditi, svejedno se možete posavjetovati s njima kako to učiniti što uspješnije. Drvce je prije presađivanja dobro držati par dana vani kako bi se naviknulo na hladnije temperature i potom ga presaditi. Važno je da tlo pri tom ne bude smrznuto. 

Iako se čini da su sječena drvca loš izbor, ona su potpuno reciklirana i iskorištena za gnojivo. Ekološki gledano, plastična drvca su lošije rješenje jer se ona neće moći razgraditi desetljećima ili čak stoljećima, ovisno o kombinaciji materijala.

>>>NE KOMPLICIRAJTE SI ŽIVOT: Korisni trikovi za spremanje kuglica tijekom raskićivanja bora

  • Umjesto bacanja, pretvorite vaše drvce u utočište za ptice!

Postupak je jednostavan: postavite drvce u dvorište ili pored zgrade, sigurno imate neku zelenu površinu u blizini vašeg doma.

“Ukrasite” drvce češerima koje ste prije toga uvaljali u maslac od kikirikija i hranu za ptice, a nabacite i vijenac od kokica koje ste nanizali na konac, piše Jolie.hr.

Osim što ćete na ovaj način iskoristiti drvce za plemenitu funkciju, pružit ćete pticama itekako potrebnu hranu i sklonište tijekom zime, a ujedno to je i odlična lekcija za djecu o recikliranju.


Komentari