Putnici će uskoro imati pravo na povrat novca, hranu i piće ako vlak zakasni sat vremena

Facebook / Ilustracija

Hrvatska više nema pravo na odgodu primjene ove uredbe. 

Ako vlak za koji ste kupili kartu, kasni više od 60 minuta, od 4. prosinca 2019. imat ćete pravo na odštetu. Uz to, prijevoznik će morati ponuditi hranu i piće. Tako će se u Hrvatskoj konačno početi primjenjivati uredba EU o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu. To je u Lijepo našoj odgađano dva puta.

Ipak, Hrvatska je ispucala sve jokere i više nema prava na odgodu, stoga su se odredbe nove uredbe našle u nacrtu prijedloga Zakona o regulaciji tržišta željeznčkih usluga i žaštiti prava putnika u željezničkom prometu, koji je danas ušao u javnu raspravu.

U tom nacrtu navedene su i prekršajne kazne za željezničke prijevoznike i upravitelje kolodovora koji ne poštuju prava putnika, a one se kreću od 30 do 100 tisuća kuna. 

Nova uredba donosi reguliranje kašnjenja vlakova. Naime, ukoliko će vaš vlak kasniti više od 60 minuta, imat ćete pravo zatražiti povrat punog iznosa cijene prijevoza po uvjetima po kojima je cijena i plaćena, i to za djelove putovanja koji nisu ostvareni ako je s obzirom na vaše planove to putovanje zbog kašnjenja postalo besmisleno.

Ako nećete htjeti povrat novca, već stići na svoje odredište moći ćete birati nastavak putovanja izmijenjenom trasom. Osim toga, ako vlak kasni 60 do 119 minuta imate pravo na odštetu od 20 posto cijene karte, ukoliko on kasni više od 120 minuta imate pravo na odštetu od 50 posto cijene.

Ako vlak kasni više od sat vremena željeznički prijevoznik ili upravitelj kolodvora mora putnicima besplatno ponuditi obrok i osvježavajuće piće ako su dostupni u vlaku ili na kolodvoru i ako ih ima smisla dostavljati. Ako je nužno zadržavanje jednu ili više noći zbog kašnjenja, prijevoznik mora putnicima ponuditi smještaj u hotelu i prijevoz s kolodvora na kolodvor ako je to praktički moguće izvesti, piše Večernji. 


Komentari