Promjenom samo nekoliko navika možete smanjiti račune za 27 posto

FOTO: Buka

Samo je potrebno promijeniti nekoliko navika i zamijeniti neke uređaje u kućanstvu kako bi dobili čak 27 posto manje račune, piše Jutarnji list.

U nastavku slijedi lista potrošnje energije određenih kućanskih uređaja i kako na njima uštedjeti.

1. Perilica rublja troši 7,3 posto ukupne energije kućanstva, a kako bi uštedjeli, trebali bi prati rublje onda kada je perilica skroz puna, te koristiti programe za pranje na niskoj temperaturi budući da perilica 80 posto energije troši na grijanje vode.

2. Sušilica troši 2,1 posto energije, a bolje je koristiti perilicu i sušilicu odvojeno jer se time ipak ostvaruju uštede. Centrifuga skraćuje sušenje pa time i smanjuje potrošnju.

3. Na bojler otpada 7,5 posto potrošnje energije, najviše troši onaj na plin, a najmanje kondenzacijski bojler. Temperaturu vode najbolje bi bilo namjestiti na onu između 30 i 35 stupnjeva.

4. Hladnjak troši najviše energije kućanstva, čak 18,9 posto. Ne preporučuje se stavljanje tople hrane u hladnjak jer povećava temperaturu, a bilo bi dobro odleđivati hranu unutar hladnjaka kako bi se iskoristila temperatura zaleđene hrane. Osim toga, savjetuje se čišćenje stražnje strane hladnjaka barem jednom godišnje.

5. Mikrovalna pećnica štedi oko 60 posto energije u odnosu na konvencionalnu pećnicu.

6. Štednjak troši 9,3 posto ukupne energije kućanstva, a indukcijskim pločama ćete uštedjeti oko 20 posto više od električnih ploča za kuhanje. Osim toga, kuhanje s poklopcem štedi oko 25 posto energije.

7. Perilicom suđa potroši se 3,7 posto energije kućanstva, a ona troši 90 posto energije da zagrije vodu pa se preporučuje korištenje programa s nižim temperaturama. Potrebno je i redovno čistiti filtre i kontrolirati razine soli u perilici.

8. Pećnica troši 5,1 posto energije kućanstva te bi se, umjesto otvaranja pećnice svaki put kada se želimo uvjeriti je li jelo pečeno, trebalo jednostavno koristiti svjetlo budući da se, svaki put kada se otvori pećnica, izgubi najmanje 20 posto već skupljene energije. Nema ni potrebe grijati pećnicu prije pečenja koje traje više od sat vremena, te se savjetuje ugasiti ju prije samog završetka pečenja kako bi se iskoristila već postojeća toplina.

9. Grijanjem trošimo 7,4 posto energije, a plin je ekonomičniji od struje jer se, osim za grijanje prostora, koristi i za grijanje vode. Nadalje, preporučuje se instalacija termostata za regulaciju temperature koji treba postaviti između 20 i 22 stupnja, dok je noćnu temperaturu dovoljno regulirati između 15 i 17 stupnjeva. Mogu se i spustiti rolete tijekom noći kako bi se zadržala temperatura, a dobra izolacija prozora štedi između 20 i 30 posto na grijanju.

10. Gledanjem televizora potroši se 7,5 posto energije kućanstva. LED ekrani su najekonomičniji te troše 25 posto manje od LCD-a i 40 posto manje od plazme. Dok ne gledate TV ugasite ga, a ne stavljajte na stand by jer i tako trošite energiju.

11. Kako bi uštedjeli na potrošnji vode, instalirajte tzv. perlatore, odnosno regulatore tlaka vode, koji reguliraju pritisak vode u vodovodnim instalacijama, a štede oko 60 posto potrošnje. Preporučuje se i tuširanje umjesto kupanja budući da petminutno tuširanje štedi čak 75 posto vode koja se potroši prilikom kupanja. Osim toga, instalacija dvokoličinskog vodokotlića uštedi tri litre pri svakom korištenju i oko sto litara mjesečno po svakom korisniku. Naravno, zatvorite slavinu tijekom pranja ruku, zubi, brijanja ili sapunanja, a koš za smeće u kupaoni smanjit će upotrebu WC-a kao smeća.

12. Upotrebom klime potroši se prosječno 2,3 posto ukupne godišnje potrošnje kućanstva, a idealna temperatura su 26 stupnjeva jer se smanjenjem temperature kućanstvo neće brže rashladiti nego će samo povećati potrošnju. Inače, za rashlađivanje prostora od 9 do 15 kvadrata potrebno je oko 1,5 kW, a za prostor između 25 i 30 kvadrata 2,4 kW. Trebali biste održavati filtere čistima, zračiti kućanstvo ujutro i spustiti rolete tijekom dana kako sunce ne bi bespotrebno zagrijavalo prostor.

13. Uređaje poput telefona, računala i laptopa preporučuje se što duže ne puniti, a ako nećete koristiti računalo duže od 30 minuta, ugasite cijelo računalo ili barem monitor (koji troši 4,6 posto energije). Savjetujemo i spajanje više uređaje na tzv. “lupeže”, odnosno na višestruku utičnicu jer ćete pri isključenju lupeža ugasiti sve uređaje. Ponovno napominjemo da ne ostavljate uređaje na stand by načinu jer uređaji na stand by-u troše čak 6,6 posto ukupne potrošnje kućanstva.

14. Paljenjem svjetla u kućanstvu godišnje potrošimo 11,7 posto energije kućanstva pa se preporučuje koristiti što više prirodnog svijetla. Žarulje sa žarnom niti najviše troše i traju samo 1.000 sati, dok halogene lampe puno troše, ali traju dugo. Nadalje, fluorescentne cijevi troše 80 posto manje i traju osam do deset puta više, a bolje ih je ne gasiti ako ćete biti izvan sobe manje od 20 minuta. Iako su štedne žarulje skuplje, one traju između 8.000 i 10.000 sati i trebaju između 20 do 25 posto manje energije od onih halogenih, a LED žarulje smanjuju potrošnju do čak 90 posto od onih sa žarnom niti te traju šest puta duže od njih, piše Jutarnji list.


Komentari