‘PROCURILI’ INTERNI DOKUMENTI! Firma čiji ste proizvod sigurno konzumirali priznala da oni nisu zdravstveno prihvatljivi

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

Najveća prehrambena kompanija na svijetu ima ozbiljnih problema sa zdravstvenom ispravnošću svojih proizvoda. Naime, u javnost je “procurio” interni dokument koji otkrio je kako je švicarski div Nestle priznao da najmanje 60 posto proizvoda ne zadovoljava “priznatu definiciju zdravlja” te da neke od kategorija proizvoda nikad neće biti zdrave.

Tajni dokument prvi je objavio ugledni poslovni medij Financial times.

Samo 37 posto proizvoda dobilo je ocjenu iznad 3,5 od mogućih pet prema australskom sustavu ocjenjivanja zdravstvenim zvijezdama. Statistika kaže da 70 posto prehrambenih proizvoda, 96 posto pića i 99 posto proizvoda od slatkiša/sladoleda nije postiglo ocjenu od 3,5, što znači da proizvodi nisu baš zdravi.

U internoj prezentaciji Nestle priznaje problem i kaže da su “napravili značajna poboljšanja u proizvodima, ali da portfelj i dalje ima slabe rezultate u odnosu na vanjske definicije zdravlja tamo gdje regulatori rade sve veći pritisak i u kojem zahtjevi potrošača rastu”.


U tvrtki Nestle Adria ističu kako su značajno smanjili šećere i natrij u proizvodima, oko 14 do 15 posto samo u posljednjih sedam godina. Navode da sustavno rade na poboljšanju kvalitete i nutricionističkih standarda svih proizvoda.

FT navodi i konkretne primjere iz internog izvještaja. Primjerice, Nestleov Nesquik s okusom jagode, koji se prodaje u SAD-u, sadrži 14 grama šećera u 14 grama obroka, uz male količine boje i arome. Opisan je kao “savršen za doručak kako bi se djeca pripremila za dan”.

DiGiorno pizza sadrži 40 posto preporučene dnevne doze natrija, dok feferoni pizza Hot Pockets ima čak 48 posto preporučene dnevne doze natrija. Piće San Pellegrino koje ima više od 7,1 grama šećera na 100 mililitara ocijenjeno je ocjenom E, što je najlošija ocjena dostupna prema Nutri-Score sustavu bodovanja.

Inače, ova kompanija proizvodi popularni KitKat, Nescafe, Nesquik, Maggi, Perrier, Buitoni, Nan

Komentari