PRAZNE POLICE: Nema jaja zbog salmonele pronađene u onima iz Poljske

Pixabay

Trgovački lanci koju su uvozili jaja iz Poljske sada se bore s nestašicom.

Mnogi kupci uzaludno su posljednih dana odlazili u trgovačke lance u potrazi za jajima, tamo ili ih nisu pronašli ili nisu imali velik izbor. domaći proizvođači, pak, kažu da jaja ima, ali uvoznih nedostaje pa police izgledaju prazno.  Iz Spara su potvrdili da postoje određeni problemi na tržištu  zbog donedavnog enormnog uvoza poljskih jaja u Hrvatsku. Mnogi dobavljači posebno su oprezni zbog salmonelozih jaja pronađenih u trgovinama, pa su tako sada ostali s nedovoljnim količinama.

Nisu htjeli platiti skuplja, domaća jaja, pa smo jeli upitna i jeftina

“Mi takvih problema nemamo jer nikada nismo uvozili iz Poljske. Radimo isključivo s hrvatskim proizvođačima Perfom, Pikom, Lunetom, Marijančankom, Vranom i Petričevićem i u svakom trenutku imamo dovoljne količine”, rekli su iz Spara.

Drugi trgovci su , pak, izbjegavali odgovor, a Marko Barišić iz osječkog Žita, koje je naš najveći proizvođač jaja, ističe kako su police trgovaca poluprazne i zbog toga što je u tijeku “redovan remont peradarnika”. Nakon božića i Nove godinemijenjaju se stara i nova jata, a kokošima treba 30 do 40 dana da pronesu.


U Žitu ih je zasad dovoljno i redovno isporučuju naručene količine, ali niske temperature stvorile su probleme onima koji se bave ekstenzivnim uzgojem u seljačkim gospodarstvima, pa jaja nedostaje i na tržnicama.

Čak ni u Europi sada nema tržišnih viškova koji su našim proizvođačima zadavali glavobolje jer su više od 20 posto proizvodnje davali u preradu za 20 do 25 lipa po komadu. Njima trgovci nisu htjeli platiti 74 lipa po komadu već su nabavljali jeftinija jaja upitne kvalitete za 45 lipa.

Profit se krije u Južnoj Koreji

“Remont je i u Europi, a sve što se nađe viška ide u Južnu Koreju, koju je poharala ptičja gripa”, rekao je Barišić, a isto je potvrdio i Marko Brajević iz Perfe-Bio. Kada bi hrvatski proizvođači imali viškova i oni bi mogli profitirati jer se jaja u koreju izvoze preko Španjolske za čak 80 centi, dok doma ne dobiju ni 10 centi po jajetu.

“Naravno da nam su nam onda danas, kad jaja nema dovoljno, prioritet kupci, odnosno trgovci koji su likvidni”, kaže Brajević. Tržište se mora konsolidirati, samo tako hrvatski proizvođači imaju šansu, upozoravaju neki, ističući kako zbog enormnog uvoza danas samo 20 % svoje robe plasiraju pod brendom, a 80 % preko privatnih marki trgovaca na kojima oni beru 20 % marže, a za obje im kategorije plaćaju isto.

Das je dakle samo privid nestašice jer bi za dva-tri mjeseca moglo biti 30 i 40 posto jaja više. Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže da Hrvati godišnje troše oko 650 mil. jaja, oko 155 jaja po stanovniku. Cijena je nit vodilja za kojomse trgovci vode pa uvoz iz godine u godinu raste, osobito s intratržišta EU na koje su Poljaci u 2015. plasirali čak 25 posto svojih viškova, odnosno oko 195 tisuća tona. Hrvatska je takoprije dvije godine uvezla oko 99 mil. jaja, a lani u prvih 10 mjeseci 5482 tone ili 88 milijuna jaja, što je porast od 11% za razliku od istog razdoblja godinu prije, piše Večernji.

>>> KUPCI ŠOKIRANI! Otkrili što im podvaljuju u Konzumu pod svježa jaja i sir

>>> PROVJERITE IMATE LI IH U SVOM HLADNJAKU! Zbog sumnji na trovanje hranom povlače se konzumna jaja iz Poljske

>>> NE DAJTE SE PREVARITI: Ova 2 trika otkrivaju svježinu jaja!

Komentari