Pravobraniteljica za Zagreb.info: Bipina reklama je seksistička

Odaslali su upitnu poruku svojim valentinovskim plakatom koju građani nisu najbolje prihvatili.

“Dečki ne kupuju poklone, frajeri kupuju”, poručila je poznata drogerija Bipa svojim jumbo plakatom uz prikaz parfema po cijeni od 119 kuna. Podsjetimo, njihova poruka razljutila je mnogobrojne građane koji smatraju da je ova izjava seksistička te diskriminirajuća.

16700357_10154375015420677_7235579673392349074_o
H – alter

Tim povodom, upit smo poslali i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić, a njezin odgovor prenosimo u cjelosti:

“Ne ulazeći u detaljnu raščlambu predmetne reklame, Pravobraniteljica smatra da dok većina reklamnih poruka ide na štetu žena prikazujući ih kao objekte čija tijela služe ukrašavanju ili privlačenju pažnje na određeni proizvod, ovaj reklamni plakat koji koristi stereotipe temeljem muškog spola, pokazuje da svi spolni stereotipi nanose štetu i ženama i muškarcima.


Naime, reklame i reklamne kampanje u kojima se žene prikazuje na razne uvredljive ili ponižavajuće načine temeljem spola postale su na neki način standard kojeg se oglašivači teško odriču i u kojem čak i većina javnosti ne vidi nikakav problem jer je dugotrajnim gledanjem takvih reklama na njih „oguglala“.

Stoga je ovaj primjer, u kojem je uvredljiva reklamna poruka vezana uz muški spol, dobra prilika da se ponovo istakne štetnost uvredljivog načina prikazivanja i žena i muškaraca u reklamama ili medijskim sadržajima temeljem njihovog spola, a na što Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova već godinama upozorava temeljem brojnih analiza medija i reklama koje je provela kao i postupanja po pritužbama građana i građanki. Važno je naglasiti da kod utvrđivanja štetnosti reklamnih poruka iz aspekta ravnopravnosti spolova glavnu ulogu ima učinak iste, a ne namjera oglašivača.

Ono što oglašivači, a nažalost još uvijek i veliki dio javnosti najčešće zaboravljaju je da se reklamom ne oglašava samo određeni proizvod i/ili usluga, već da svaka reklama nosi i određenu društvenu poruku kojom promovira ili suzbija određeni društveni stereotip. Nisu svi stereotipi jednako štetni, već samo oni koji nose neki negativan vrijednosni sud, što znači da nekoga omalovažavaju po nekoj osnovi, a u ovom slučaju temeljem muškog spola.

Smatramo izuzetno važnim da građani i građanke sami/e reagiraju na reklame i ostale medijske sadržaje koji se temelje na spolnim stereotipima i seksizmu, kao što je to bio slučaj i s ovom reklamom, i da svoje primjedbe upućuju direktno oglašivačima jer na taj način svjedoče u praksi o tome da dolazi do promjena koje, iako presporo, ipak uključuju sve veću osviještenost o prisutnosti i štetnosti spolnih stereotipa i seksizma.”, stoji u odgovoru Pravobraniteljice Ljubičić.

>>>AKO NEMAŠ NOVCA NISI FRAJER? Reklama razbjesnila muškarce

Komentari