Povodom 250. obljetnice rođenja jednog od najvećih skladatelja, zagrebačka dizajnerica kreirala prigodnu marku

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 11. studenog novu prigodnu poštansku marku s motivom koji prikazuje portret Ludwiga van Beethovena. Upravo se se na tadašnji datum obilježava 250 godina od rođenja ovog velikog skladatelja.

Autorica prigodnog izdanja je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, koja se u realizaciji ovog izdanja koristila materijalima iz Beethoven-Hausa, rodne kuće ovoga poznatog skladatelja, a danas muzeja i kulturnog centra smještenog u Bonnu u Njemačkoj. Nominalna vrijednost marke iznosi 13,00 kuna te je otisnuta u nakladi od 60 000 primjeraka. Marka je izdana u arčiću s četiri marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770. – Beč, 1827.), njemački skladatelj, a najveći dio života proveo je u Beču. Premda službeno “okovan” u uvriježenoj poziciji unutar skladateljskog trojca bečke klasike, kao najmlađi uz Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta, dobrano je odškrinuo vrata glazbene romantike. Nastupao je kao dirigent i izvrstan pijanist, a k tomu je bio i prvi važniji skladatelj koji je većinom živio kao slobodan umjetnik bez trajnog zaposlenja. Gord i ponosan, u trajnoj, ali neostvarenoj potrazi za ljubavlju, skladao je mukotrpno boreći se za savršenstvo svakog motiva i fraze.

Kada je njegov dugogodišnji progresivni gubitak sluha 1819. rezultirao potpunom gluhoćom, ni to ga nije spriječilo da napiše neka od svojih najboljih djela, poput veličanstvene Devete simfonije, u koju je, prvi put u povijesti simfonije, uz orkestar dodao i ljudski glas. Oda radosti iz završnog stavka te simfonije odabrana je da kao himna glazbom ujedini Europu. Mnogi poznaju njegove klavirske skladbe Za Elizu i Mjesečevu sonatu te Petu (Sudbinsku) simfoniju čiji je impresivan početak jedan od najpoznatijih motiva klasične glazbe uopće.

Sudeći prema utjecaju koji je imao na daljnji razvoj glazbe i trajnu popularnost njegovih skladbi među širom publikom, može se reći da je Beethoven najpoštovaniji skladatelj u povijesti glazbe.


Komentari