POSLJEDICE POREZNE REFORME: Poskupila kava, ali i hrana

Foto:Facebook/Ilustracija

Cijene bi trebale do kraja godine narasti za 1,3 posto.

Prije nove godine kavu smo mogli popiti za 9 kuna, sada joj je cijena za kunu veća, a ugostitelji tvrde da je poskupljenje bilo neizbježno.

“Podizanje PDV-a za ovako veliku stopu sigurno nije dobrodošlo za ugostiteljstvo. Mi smo se prilagodili na način da naši gosti to ne osjete, samo određeni broj artikala smo digli za manji postotak. Želimo zadržati goste i moramo paziti, jer znamo da gosti paze na cijenu i mi moramo to poštivati”, rekao je Matija Senić, ugostitelj.

Ipak, čini se da će gosti platiti kavu koliko god ona stajala. Ipak, smo poznati kavopije.

“Za kavu se uvijek ima, tko je kavopija taj će to i platiti”, smatra Nenad.

“Uopće ne gledam cijenu. Ako mi se sviđa tu pijem i da je poskupjela ne znam koliko, vjerojatno bih je pila”, složila se i Sanja.

Osim cijena kave i hrane u restoranima, porasle su i cijene drugih usluga i proizvoda. Prema podacima Zavoda za statistiku cijene u prehrani narasle su za 1 %. Zbog većih trošarina cijene alkohola i cigareta narasle su za 2,6 posto, a prijevoz, što u ključuje i cijene goriva za 1,5 posto.

“Povrće je otišlo gore, salata je otišla, otišao matovilac, sve otišlo gore. Šećer je otišao na 7,5 kuna. Bio je 4,99 sad je već 7,5 kuna”, primijetila je poskupljenja Slavica za Dnevnik.hr

Iz Hrvatske gospodarske komore upozorili su i da bi turisti mogli štedjeti u nadolazećoj sezoni. Navode kako susjedne zemlje imaju PDV na ugostiteljstvo od 9-10 posto. zbog čega Hrvatska postaje nekonkurentna.

“Turist kada bira destinaciju u koju dolazi on vidi cijenu. On ne vidi koji je iznos PDV-a, stoga je izrazito važno za svaku zemlju da stvori konkurentne uvjete u odnosu na zemlje iz okruženja kako bi bila odabrana”, kazala je Sanela Vrkljan iz HGK.

Ministar tuzima, pak, najavio je kompenzacijske mjere. 

“Na moru će sigurno doći do korekcija, jer ta će se povećanja cijena prenijeti na strane turiste. Manje korekcije očekujemo na kontinentu, iz razloga veće potrošnje domaćih gostiju”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Rast cijena analitičari očekuju i u narednim mjesecima, a do kraja godine, one bi trebale biti veće za 1,3 posto.

>>> POREZNA REFORMA OPET UDARA PO DŽEPU: Neugodno iznenađenje za kupce stanova

>>>I ZAMP PROTIV POREZNE REFORME: ‘Honorari umjetnicima će se smanjiti za značajnih 7 posto’


Komentari