Raditi se mora, bez obzira na godišnje doba.

Hrvatsku posljednjih tjedan dana tresu iznimno niske temperature, hladnoća sada više ne štipka naše obraze već ih pošteno šamara, a nije nam ugodno ni doći do radnog mjesta. Mnogi od nas su na toplom, u uredima, na blagajnama i šalterima, ali ne i kumice.

Odlučili smo posjetiti ove vrijedne žene i provjeriti kako se one nose s hladnoćom. Na Dolcu nas je dočekao nesvakidašnji, ali s obzirom na temperature, ne i neobičan prizor. Naime, osim kumica tamo nije bilo žive duše.

Zagreb.info
Zagreb.info

Zaustavili smo se odmah kod prve gospođe, pitali smo je kako se grije na ovim hladnoćama.

A nikako. Kak bi se grijala, tu sam cijeli dan, zamotana”, rekla nam je gospođa koja na svom štandu drži jaja i domaći kravlji sir. Mali sirek kod nje je 12 kuna, a kila stoji 25 kuna, relativno niske cijene kada uzmete u obzir koliko truda, volje, ljubavi i smrzavanja je otišlo u taj sir.

Ona se za krave brine, pomuze ih i napravi sir, a onda se zamota u 10-ak slojeva i od pola 7 ujutro stoji na Dolcu i čeka vjerne mušterije.

Zagreb.info
Zagreb.info

Na sljedećem štandu pronašli smo pravo malo društvance, starija gospođa, jedna u srednjim godinama i mlada djevojka od 20 i “kusur” godina. Ugledali smo ih taman kada su jedna drugoj pomagale složiti šalove i marame kako bi što manje hladnoće prodiralo do njihovih lica.

I njih smo upitali kako uspjevaju preživjeti minuse.

“Oblačimo se tanko i slojevito, to je ključ”, rekle su nam i dodale kako su na tržnici do pola 1, te da kupci obično dođu tek oko deset jer im se ranije ne izlazi na hladnoću. I one proizvode kravlji sir, a kod njih su cijene između 25 i 30 kuna.

Zagreb.info
Zagreb.info

Naposljetku smo se oprostili od zabundanih kumica i odlučili se spustiti u prostore tržnice da vidimo kako je prodavačima čiji štandovi su na zatvorenom. Moramo vam reći da je unutra nekoliko stupnjeva toplije i ugodnije, ali također vjerujemo da se ti stupnjevi “viška” brzo otope kada stojite za štandom od pola 7 do 15 sati.

Zastali smo kod prvog štanda s povrćem, ali nismo imali sreće…

Nemojte me gnjaviti, tak mi je zima da nemrem pričat, nađite nekog drugog”, rekla nam je vlasnica štanda i u potpunosti je razumijemo, da vam iskreno kažemo ne bi ni mi bili na toj zimi u 8 ujutro da nam to nije posao.

Nekoliko koraka dalje nalazi se štand s kiselim zeljem, omiljenom poslasticom svih ljubitelja sarme.

Zagreb.info
Zagreb.info

Tu nas je dočekala gospođa Dragica, jedina koja je htjela otkriti svoje ime. I nju smo jednostavno morali pitati je li hladno i kako se zagrije.

Malo se gibamo po tržnici i tako se ugrijemo, ali ovdje je okej, dobro je u tržnici, nije tako hladno”, rekla nam simpatična gospođa. Kod nje možete naći cijele glavice, ali i naribano zelje koje će vam dobro doći u ove zimske dane jer je puno vitamica C koji nam je glavni saveznik u borbi protiv prehlada i gripa.

Ovime smo zaključili svoj posjet Dolcu i bilo smo jedni od rijetkih koji su napustili svoje tople domove kako bi posjetili tržnicu. Naime, čak ni u zatvorenom djelu nije bio kupaca, ali možda im je jednostavno bilo prerano.

>>> NAŠ AUTOHTONI PROIZVOD: Pod zlatnim rukama kumica, stvaraju se ove delikatese (FOTO)

Komentari