POSJETILI SMO DOLAC: ‘Trbuh grada’ zaleđen je, ali vrijedne kumice prkose debelim minusima (FOTO)

Zagreb.info

Raditi se mora, bez obzira na godišnje doba.

Hrvatsku posljednjih tjedan dana tresu iznimno niske temperature, hladnoća sada više ne štipka naše obraze već ih pošteno šamara, a nije nam ugodno ni doći do radnog mjesta. Mnogi od nas su na toplom, u uredima, na blagajnama i šalterima, ali ne i kumice.

Odlučili smo posjetiti ove vrijedne žene i provjeriti kako se one nose s hladnoćom. Na Dolcu nas je dočekao nesvakidašnji, ali s obzirom na temperature, ne i neobičan prizor. Naime, osim kumica tamo nije bilo žive duše.

Zagreb.info
Zagreb.info

Zaustavili smo se odmah kod prve gospođe, pitali smo je kako se grije na ovim hladnoćama.

A nikako. Kak bi se grijala, tu sam cijeli dan, zamotana”, rekla nam je gospođa koja na svom štandu drži jaja i domaći kravlji sir. Mali sirek kod nje je 12 kuna, a kila stoji 25 kuna, relativno niske cijene kada uzmete u obzir koliko truda, volje, ljubavi i smrzavanja je otišlo u taj sir.

Ona se za krave brine, pomuze ih i napravi sir, a onda se zamota u 10-ak slojeva i od pola 7 ujutro stoji na Dolcu i čeka vjerne mušterije.

Zagreb.info
Zagreb.info

Na sljedećem štandu pronašli smo pravo malo društvance, starija gospođa, jedna u srednjim godinama i mlada djevojka od 20 i “kusur” godina. Ugledali smo ih taman kada su jedna drugoj pomagale složiti šalove i marame kako bi što manje hladnoće prodiralo do njihovih lica.

I njih smo upitali kako uspjevaju preživjeti minuse.

“Oblačimo se tanko i slojevito, to je ključ”, rekle su nam i dodale kako su na tržnici do pola 1, te da kupci obično dođu tek oko deset jer im se ranije ne izlazi na hladnoću. I one proizvode kravlji sir, a kod njih su cijene između 25 i 30 kuna.

Zagreb.info
Zagreb.info

Naposljetku smo se oprostili od zabundanih kumica i odlučili se spustiti u prostore tržnice da vidimo kako je prodavačima čiji štandovi su na zatvorenom. Moramo vam reći da je unutra nekoliko stupnjeva toplije i ugodnije, ali također vjerujemo da se ti stupnjevi “viška” brzo otope kada stojite za štandom od pola 7 do 15 sati.

Zastali smo kod prvog štanda s povrćem, ali nismo imali sreće…

Nemojte me gnjaviti, tak mi je zima da nemrem pričat, nađite nekog drugog”, rekla nam je vlasnica štanda i u potpunosti je razumijemo, da vam iskreno kažemo ne bi ni mi bili na toj zimi u 8 ujutro da nam to nije posao.

Nekoliko koraka dalje nalazi se štand s kiselim zeljem, omiljenom poslasticom svih ljubitelja sarme.

Zagreb.info
Zagreb.info

Tu nas je dočekala gospođa Dragica, jedina koja je htjela otkriti svoje ime. I nju smo jednostavno morali pitati je li hladno i kako se zagrije.

Malo se gibamo po tržnici i tako se ugrijemo, ali ovdje je okej, dobro je u tržnici, nije tako hladno”, rekla nam simpatična gospođa. Kod nje možete naći cijele glavice, ali i naribano zelje koje će vam dobro doći u ove zimske dane jer je puno vitamica C koji nam je glavni saveznik u borbi protiv prehlada i gripa.

Ovime smo zaključili svoj posjet Dolcu i bilo smo jedni od rijetkih koji su napustili svoje tople domove kako bi posjetili tržnicu. Naime, čak ni u zatvorenom djelu nije bio kupaca, ali možda im je jednostavno bilo prerano.

>>> NAŠ AUTOHTONI PROIZVOD: Pod zlatnim rukama kumica, stvaraju se ove delikatese (FOTO)


Komentari