Porasle cijene plina: Evo koliko će ga po novom plaćati Zagrepčani

pixabay.com

Na snagu stupa nova Metodologija utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

Kućanstva koja koriste prirodni plin od subote, 1. travnja, plaćat će ga prosječno oko 0,9 posto više nego do sada. Time će račun građanima u najzastupljenijom tarifnom modelu prosječno mjesečno biti povećan za 2,7 kuna. No, riječki Energo najavio je da cijene neće podizati.

Tako 1. travnjom na snagu stupa nova Metodologija utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, koja je preko agencije HERA donesena 16. ožujka.

Naime, HERA je odredila krajnju cijenu za kućanstva po tarifnim modelima za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine za svih 35 opskrbnih područja u Hrvatskoj.

Ovim je dokumentom određena najveća cijena, no pojedini opskrbljivači plina mogu na svoju ruku samostalno odlučivati o cijeni te staviti nižu od one koja ju je agencija HERA utvrdila kao najveću. Zbog toga će nekim građanima računi biti već, a nekima ne.

Primjerice, distributer s riječkog područja Energo odlučio je da se cijena prirodnog plina neće mijenjati te da plin za 21 tisuću kućanstava s područja Rijeke neće poskupjeti.

Cijene ostaju iste, točnije 0,3461 kunu po kilovatsatu (34,61 lipu ko kWh) s PDV-om, odnosno 3,21 kunu po prostornom metru s PDV-om.

Zagrebačko područje

Najveći opskrbljivač plinom u Hrvatskoj, Gradska planira Zagreb – Opskrba, koja pokriva 210 tisuća kućanstava, povećat će cijenu plina za oko 1 posto. Tako će Zagrepčani po novome plin plaćati po cijeni od 22,59 lipa po kWh, dok sada plaćaju 22,36 lipa po kWh (bez PDV-a), odnosno cijena će im po prostornom metru iznositi 2,71 kunu.

Prema HERA-inoj aplikaciji iPlin, na zagrebačkom će području plin za jedno kućanstvo na godišnjoj razini poskupjeti za oko 30 kuna.

Možete provjeriti cijenu plina za svoje kućanstvo na poveznici.

Prema novoj Metodologiji objavljenoj na stranicama HERA-e i u Narodnim novinama, najmanju cijenu plina i nadalje će plaćati kućanstva kojima je opskrbljivač Brod-plin (21,62 lipe po kWh, bez PDV-a, odnosno 2,59 kuna po kubiku s PDV-om), a najviše oni koje opskrbljuje pulska Plinara (28,49 lipa po kWh bez PDV-a, odnosno 3,42 kune po kubiku s PDV-om).

Od 1. travnja, naime pojeftinit će transport plina prema primjeni nove Odluke o iznosu tarifnih stavku za transport plina, kojim je cijena transporta koji obavlja Plinacro smanjena za više od 19 posto.


Komentari