Popularni Zagrebački antikvarijat posluje od 1989. godine te je kao takav najstariji poslujući antikvarijat u Hrvatskoj, ovo je njegova priča

Foto: Antikvarijat Brala

Odlazak u antikvarijat je za ljubitelje knjiga poput svojevrsnog odlaska na neko putovanje s kojeg se vraćaju s mnoštvom novih “suvenira”. Jedan od najpoznatijih Zagrebačkih antikvarijata je zasigurno onaj koji je pokrenuo Šime Brala 1989. godine, prvo u Mihanovićevoj, pa u Dežmanovoj ulici, gdje su posao nakon Šiminog umirovljenja, nastavila njegova djeca, Tanja Hrvoje Brala.

“Šime Brala se odmah nakon završenog studija počeo baviti knjigama, pa je otvaranje antikvarijata bio logičan slijed. Mi, njegova djeca, od djetinjstva smo bili uz njega i pomagali mu, pa smo od malih nogu razvili ljubav prema knjizi i ovom poslu”, rekao nam je Hrvoje ističući da je Antikvarijat Brala najstariji poslujući antikvarijat u Hrvatskoj.

Foto: Antikvarijat Brala

Budući da je u posljednjih nekoliko godina kupnja preko interneta doživjela vrhunac, Antikvarijat Brala također posluje online, što im je, kako navodi Hrvoje, uveliko pomoglo da nastave poslovanje u doba pandemije koronavirusa. No, navodi, iako se stanje polako normalizira, još uvijek zaostaje za vremenom prije pandemije.

Od naslova se, kaže Hrvoje, može pronaći sve – od književnih klasika, lektira, povijesnih knjiga, likovnih monografija, povijesti umjetnosti, društvenih ili prirodnih znanosti, fakultetskih udžbenika i brojnih drugih.

“Ponuda nam je najviše fizički ograničena zbog veličine prostora koji ima oko 20 kvadrata, pa smo ga brzo napunili knjigama”, ističe Hrvoje dodajući da je potražnja, baš kao i ponuda, šarolika.

Foto: Antikvarijat Brala

Osim toga, Antikvarijat Brala i otkupljuje knjige, pa je to dobra vijest ako želite vratiti život u neko djelo koje niste otvorili već godinama.

“Otkup knjiga funkcionira tako da nam ljudi donesu knjige u antikvarijat ili nam pošalju ponudu na adresu naše e-pošte. Ako se radi o većoj količini knjiga, dolazimo kod prodavatelja, pa izaberemo one koja nam se čine zanimljivima i za koje mislimo da ih možemo prodati”, zaključuje Hrvoje.

Foto: Antikvarijat Brala

 

 

 

 

 


Komentari