Ponude za ‘Crni petak’ u pandemiji: Pogledajte gdje možete ‘ugrabiti’ popuste od čak 90 posto

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Trgovački centri u Zagrebu spremni su za popuste prilikom “Black Friday-a”. Naime, dan nakon američkog Dana zahvalnosti godinama je poznat kao “Crni petak” kada brendovi spuštaju cijene i kada potrošači imaju priliku kupiti neki novi “komad” na popustu.

U Hrvatskoj su sniženja počela već početkom studenog no, uz obvezne epidemiološke mjere, limitiran broj kupaca u odnosu na kvadraturu trgovina i to 15 kupaca na 100-tinjak kvadrata, obvezno nošenje maski i dezinfekciju ruku građane u danima kad bilježimo više od 3000 novooboljelih od koronavirusa ne “mami” građane kao prethodnih godina, ali zato trgovci najviše nada polažu u online prodaju. Zbog epidemioloških mjera ni u jednom centru ne planiraju nikakav program.

Arena centar pripremio je brojne u  trgovina obuće, odjeće, nakita pa do kozmetike, dućana za djecu, stvari za dom i sportske opreme. Tako su artikli sniženi od 20 do 90 posto, a detaljan pregled popusta možete vidjeti na poveznici.

City Center One će i ove godine produžiti svoje radno vrijeme do 22 sata, a popusti će biti od 20 do 75 posto. Uz odjeću, obuću i nakit sniženja će biti i u trgovinama s kozmetikom, trgovinama za kućne ljubimce, specijaliziranim trgovinama za djecu, optikama te trgovinama s artiklima za uređenje doma. Detaljan popis trgovina i popusta za Zagreb East nađite ovdje.

U City centru one za 24sata kažu da su njihovi zakupci ove godine odlučili ponuditi dobre popuste kroz cijeli studeni, ali unatoč tome bilježe između 10 i 20 posto manje posjetitelja nego u isto vrijeme lani. No, pad u ostvarenom prometu manji je od pada posjećenosti, što znači da kupci rjeđe dolaze u shopping, ali dolaze ciljano i pojedinačno obavljaju – veće kupnje.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

U Westgate-u su popusti od 27. do 29. studenog u preko osamdeset trgovina. Popusti su od 20 pa čak do 80 posto. Detaljan popis dostupan je na linku.

U centrima Supernova Buzin i Garden Mall popusti idu čak do 70 posto. Više možete pronaći na ovoj poveznici.

U Avenue Mallu, kao i u Outlet centru Roses popusti su se u većini trgovina protegli na cijeli mjesec, a samo dio trgovina ponudit će ih 27. studenog i cijeli vikend iza toga.

Pružatelji mobilnih usluga već odavno preferiraju internet trgovinu i većina njih ovih dana je objavila ponudu s nizom uređaja i tarifa koje su značajno snižene. Tako je u A1 Hrvatska, na primjer, Black Friday započeo već u srijedu, 26. studenog, s popustima na više od 50 modela smartphonea i do 90 posto, uz poklon od 500 kuna za online narudžbu usluge Interneta, što se može ostvariti samo putem web-a. Mnoge trgovine najveće popuste ciljaju upravo i dane prije i nakon “Crnog petka”, pa tako u nekima od njih – poput HG Spota, koji uvijek ima dobre prigodne rasprodaje – ni sredinom tjedna nisu imali oglašenu ponudu.

Novost koju su ovih dana nudile brojne trgovine je to da kupcima koje interesiraju sniženja za “Crni petak” nude prijavu na newsletter, kojim će o popustima biti obaviješteni tek nekoliko sati prije nego što sniženja stupe na snagu.

I u Ikei kažu kako bilježe manji broj kupaca u trgovinama, no istodobno i značajan broj onih koji su “preselili na Internet”. Jedina tvrtka iz koje se ne žale zbog pada broja kupaca i prometa je DM, iz kojega odgovorili kako i u poslovnoj godini 2019./2020. bilježe rast prometa. Obje tvrtke prilično su zanimljive i po pristupu prema “Black Fridayu”: Kažu kako popuste imaju tijekom cijele godine, a u ovo vrijeme okrenuti su i drugim akcijama.

Tako Ikea u sklopu globalne inicijative za razvoj cirkularne ekonomije i održive potrošnje pokreće Green Friday. Od 24. Studenog do 3. prosinca Ikei možete ponuditi otkup njenog isluženog namještaja i dobiti vaučer koji možete potrošiti u Ikeinoj trgovini tijekom iduće tri godine. Da biste to ostvarili, potrebno je na stranicama Ikee obaviti online procjenu predmeta koji planirate ponuditi za otkup, a kad ih preuzme, Ikea će ih dezinficirati i donirati onima koji su najviše pogođeni pandemijom Covid-19.

U DM-u, s druge strane, kažu da za uštedu u njihovim trgovinama nije potrebno gledati koji je dan u mjesecu ili godini, pa i ne ističu nikakve popuste. Umjesto toga, 27. studenoga nastavljaju tradiciju iz protekle 3 godine, te su ga proglasili – Giving Fridayem. Na taj dan će korisnicima socijalnih samoposluga Hrvatskog Crvenog križa diljem Hrvatske donirati higijenske i ostale potrepštine u vrijednosti od pet posto ukupnog prometa koji kupci ostvare tijekom tog dana.

Foto: Promo

“Božićna potrošnja, a posebice Black Friday, ove će godine biti manji za 30 posto u odnosu na rekordne iznose prošlih godina, a veći dio pozitivnog doprinosa, da pad ne bude i veći, doći će od online trgovine”, kaže ekonomski stručnjak i glavni izvršni direktor Lonije Drago Munjiza.

Gotovo identično mišljenje ima i Denis Čupić, predsjednik F.O. Grupe koja upravlja Westgate-om te čelnik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara HUP-a.

“Trenutačno je prosječen pad posjeta u šoping centrima u Hrvatskoj i Europi od 15 do 18 posto u zadnja tri mjeseca, a od sredine listopada dodatno je pala i potrošnja, njezin se pad procjenjuje na 27 posto. Ako samo to preslikamo na Black Friday, bit će to veliki pad, a moguće je i da je forsiranje rasprodaja tijekom čitavog ovog mjeseca anuliralo prihode od samog Crnog petka. S druge strane imamo agresivne strane online trgovce koje marketinški ni financijski ne može pratiti nijedan domaći e-trgovac, a nisu pod hrvatskom jurisdikcijom, ne plaćaju poreze Hrvatskoj te nitko ne zna koliko se u nas zapravo trguje online”, kaže Čupić, prenosi Večernji.

U Europi je Black Friday najbolje prihvaćen među Britancima koji su lani potrošili oko 2,5 milijardu funti, a drugi su Nijemci s 29 posto manje. Hrvati su lani potrošili više od 1,3 milijardu kuna u četiri dana dok su građani 2018. na “Crni petak” potrošili skoro 690 milijuna kuna.

Komentari

loading...