Policija odgovorila hoće li izaći na teren ako u dom ne pustite kontrolora HRT-a

Hrvatska radio televizija

Nedavno smo pisali kako je Mreža potrošača Hrvatske pozvala građane da zovu policiju ako ih uznemiravaju kontrolori HRT-a. Postavlja se pitanje hoće li policija zaista reagirati ili je poziv Mreže potrošača neutemeljen.

Na upit tportala, iz HRT-a su odgovorili kako kontrolu plaćanja mjesečne pretplate rade osobe koje imaju njihovo ovlaštenje. Kad vam kontrolor pokuca na vrata, on nema ovlaštenje za ulazak u stan, sve dok vi ne pristanete na to.

“Ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Prilikom obavljanja kontrole na terenu dužne su obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje, ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama”, pojasnili su iz HRT-a.

Mreža potrošača upozorava: ‘Kada vidite HRT-ova kontrolora pozovite policiju

Provođenje kontrole plaćanja na određenom području, HRT prijavljuje mjesnim policijskim postajama i obavještava ih o identitetu ovlaštenih osoba HRT-a koje kontroliraju na pojedinom području. “Ukoliko građani zovu policiju za vrijeme nadzora, policija ne reagira jer je aktivnost kontrolora prijavljena mjesnim policijskim postajama”, naglasili su iz HRT-a.

Na upit tportala iz policije su pak poručili da građani u svakom trenutku mogu zatražiti intervenciju policije na broj 192 ako smatraju da im je povrijeđeno neko od prava ili smatraju da su oštećeni nekim protupravnim ponašanjem. “Odmah nakon zaprimljenog poziva/prijave policijski službenici izaći će na mjesto događaja te će prikupiti informacije relevantne za razjašnjavanje događaja”, odgovorili su iz MUP-a.

Komentari