POČINJU PRIJAVE POREZA: Pravila su ista, podsjetite se što trebate učiniti

Youtube/Screenshot

Četiri skupine poreznih obveznika moraju podnjeti prijave.

Porezna reforma donijela je mnoge promjene no čini se da su prijavljivanje poreza one zaobišle. Većina građana porezne prijave više ne mora podnositi jer će njihove obveze, kao i prošle godine, obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka u sustavu.

Do 30. lipnja Porezna će obveznicima građanima dosatviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Građani će na to rješenje moći podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja.

Četiri kategorije poreznih obveznika podnose prijave:

1. oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga)
2. pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada)
3. građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu
4. porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.

Građani koji žele povrat poreza na temelju olakšica za koje Porezna nema podatke, sami odluču hoće li podnijeti zahtjev za priznavanje istih.

Radi se o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici. Ona se odnose na uzdržavanje članova obitelji, invaliditet ili življenje na potpomognutim područjima, a nisu navedena na poreznoj kartici. Oni do kraja veljače mogu podnijeti zahtjev za priznavanje olakšice na novom Obrascu ZPP-DOH i na njih će se primijeniti poseban postupak, piše Dnevnik.hr.

Kapitalna dobit prijavljuje se do 31. siječnja

Kapitalnu dobit mora prijaviti oko 100 tisuća građana i to do kraja mjeseca. TO rade kroz predaju JOPPD obrasca i mnogi to ne znaju učiniti sami.

Navedeni obrazac sastoji se od 19 stranica s objašnjenjima, a može ga se jednostavno riješiti online alatom za simboličnu cifru. Osnovna usluga ispunjavanja JOPPD obrasca i uplatnice stoji 25 kuna, a ona napredna, za korisnike koji moraju obraditi sve transakcije i odrediti osnovicu pa tek onda ispuniti JOPPD obrazac i uplatnicu, 50 kuna.

To sve možete napraviti ovdje.

 


Komentari