Pobjegli iz svjetskog žarišta pa se nakon 20 godina vratili u Zagreb i pokrenuli biznis: ‘Tamo je vladalo ludilo’

Foto: Promo/Filip Popović

Borna i Bruno Medić ‘glavom bez obzira’ sredinom travnja pobjegli su iz svjetskog žarišta, talijanskog Milana. Nakon čak 20 godina vratili su se u Zagreb.

“Ma to vam je bio smak svijeta. Mi nismo više od dva mjeseca izašli iz stana. Ljudi su bili ludi, u gradu je vladala potpuna psihoza. Moj brat Bruno više nije imao predavanja na studiju ekonomije, a ja sam u to vrijeme radio kao strateški menadžer u jednoj modnoj kompaniji. Sve je stalo. U Hrvatskoj je tada bilo 100 slučajeva korone dnevno, a kod nas sto mrtvih na sat. Nije bilo dovoljno lijesova za pokopati sve mrtve. Mislili smo, jednostavno, da ćemo svi umrijeti. Tamo je vladalo potpuno ludilo”, rekao je 26-godišnji Borna Medić za Jutarnji.

U Italiji je s bratom i roditeljima živio od malih nogu. Kao djeca, preselili su se u Pordenone. Roditelji su radili s interijerima, a djeca su se školovala sve do srednje škole. Kasnije su preselili u Milano gdje su upisali fakultete.

Borna je u međuvremenu završio magisterij u Londonu, te se opet vratio u Milano. Tamo je htio nastaviti karijeru brend meandžera. Planove im je pomrsila pandemija.

“Što ćemo sad? Svijet je stao, mi smo se vratili u Zagreb nakon dvadeset godina. Što ćemo raditi?”, rekao je Borna koje su bile njihove misli tada.

Ali, ipak su saznali. U Gundulićevoj ulici u Zagrebu otvorili su trgovinu “La Riseria”. Pomažu im i roditelji te je to postao pravi obiteljski biznis.

“Pričali smo malo s našim prijateljima iz Italije i ispostavilo se da najbolje posluju, čak i unatoč pandemiji, svi oni koji su u prehrambenoj industriji. Moja prijateljica s fakulteta Maria Vittoria ima vlastitu liniju pekarskih proizvoda Dall’Ava Bakery, i to kakvu! Njezin panetonne se prodaje u čuvenom londonskom Harrodsu.

S druge strane, njezina obitelj u San Danieleu radi najpoznatiji talijanski pršut San Daniele. Naši obiteljski prijatelji iz Pordenonea imaju mljekaru Dal Ben iz regije Friuli Venezia Giulia, tri puta tjedno prave mozzarellu, a to je samo dva i pol sata od Zagreba.

Mi svi volimo jesti i navikli smo na fine talijanske delicije pa nije dugo trebalo da se rodi ideja o pokretanju trgovine s ekskluzivnim talijanskim proizvodima. Osim svega nabrojanog, imamo vrhunska vina iz Veneta, salame iz Piacenze, rižu iz Riserije Merlano, a tjestenine s juga Italije”, ispričao je Bruno.

‘Kupcima nudimo jedinstven doživljaj’

Kako je naglasio “nakon drame u Milanu koju su proživjeli prije pola godine, ovo mu se ne čini ni ludo ni pretjerano hrabro.” Dodao je i kako u Zagrebu i nema puno trgovina s talijanskom robom.

“Kad smo mi krenuli u to, bio je samo jedan. I cijene su više od naših. Tržište nije zasićeno i tu smo vidjeli svoju priliku. U svakoj krizi je moguće uspjeti. Neki padaju, a drugi se dižu. Tako je to. Primjerice, mi smo na tržište ušli najprije s vinima. Restorani su zatvoreni, ne posluju dobro, pa im je teško plaćati dobavljačima. Dobavljači teže daju robu, tu je naša prilika jer smo novi na tržištu. Mi smo novi, nemamo povijest loših odnosa. I tu je naša prilika. Također, imamo i drugačiji koncept. Ovdje možete kušati 15 vrsta i sireva i nekoliko vrsta pršuta.

Našim kupcima nudimo jedinstveni doživljaj. Uskoro će valjda, i ta korona proći, a onda ćemo priređivati i Aperitivo koji su mnogi od nas zavoljeli prilikom posjete nekom od talijanskih gradova”, izjavio je Bruno.

U biznis su uložili oko dva milijuna kuna. Na sve proizvode su, kaže, stavili cijenu identičnoj onoj u Italiji.

“Isplati se. Jer mi imamo puno proizvoda po povoljnim cijenama. To nije dućan za elitu, to je trgovina za sve ljubitelje finih talijanskih proizvoda. Ali po povoljnim cijenama. Evo, u zadnjih tjedan dana prije otvorenja toliko nam je Talijana ušlo u trgovinu, svi se vesele što će moći kupovati poznate brendove, i to po cijenama identičnim kao u Italiji. To nas veseli”, objasnio je.

Otkrili su i koliko bi prometa trebali imati da pokriju sve troškove.

“Trebali bismo imati od 300 do 400 tisuća kuna prometa. Istražili smo malo tržište i to mi se čini realno s proizvodima koje nudimo jer, kako sam rekao, oni su cjenovno pristupačni svima”, rekao je Borna.

Komentari