PA GDJE JE KRAJ OVOME? Kilogram pilećeg filea gotovo 100 kuna u jednom hrvatskom dućanu!

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Da je sve poskupjelo, ne treba posebno naglašavati jer svakodnevno svjedočimo cijenama za koje ne možemo vjerovati koliko su porasle.

Jedan od takvih primjera donosi i portal Danica kojem je čitatelj poslao fotografiju iz jednog trgovačkog lanca u Hrvatskoj, a na fotografiji se vidi cijena kilograma pilećeg filea od gotovo 100 kuna.

Proivođač ovo skupog filea je varaždinska Koka iz koje su djelomično objasnili razlog ovom poskupljenju.

“Visinu rashoda ključno uvjetuju troškovi nabave sirovina, odnosno inputa, prvenstveno žitarica. Nedostupnost pojedinih roba ili oscilacija ponude i cijena na robnim burzama ključnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda predstavljaju rizik s mogućim negativnim posljedicama na poslovanje Koke.

Drastično povećanje cijena sirovina, najviše osnovnih sirovina za proizvodnju stočne hrane, počevši od pšenice, pa do osnovne sirovine kukuruza koji nikad nije imao višu cijenu, uslijedilo je u drugoj polovici godine.

Ovo poskupljenje prati i povećanje cijena repromaterijala i transporta, te povećanje cijena energenata. Cjelokupna situacija odražava se na poslovanje u 2022. godini te predstavlja novo troškovno opterećenje koje umanjuje financijski rezultat društva.

Posebno rastu cijene inputa prehrambene industrije s naglaskom na cijene žitarica. U prvom kvartalu 2022. godine ostvareni su ukupni rashodi u visini od 339,15 milijuna kuna što je za 15,03 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, objašnjavaju iz Koke.

Komentari