Ove oznake na proizvodima reći će vam jesu li domaći

FOTO: Pixabay

Bezbroj oznaka na pakiranjima često nas zbunjuje.

Šest oznaka koje Ministar Tolušić promovira po Hrvatskoj imaju za cilj promovirati domaće proizvode poput meda, pršuta i jaja. Sve to rezultat je strogih kontrola koje su obavljene nakon afere “Salmonela”, zbog koje su građani sumnjičavi prema proizvodima koje nalaze na policama trgovina.

“Mi životinju od koje se dobiva mlijeko i meso s hrvatskih farmi pratimo doslovno od rođenja. Ne bi trebalo biti zabune kod potrošača, samo treba slati jasnu poruku”, kaže Zdravko Barać iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

FOTO: Dnevnik.hr
FOTO: Dnevnik.hr

Oznaka na proizvodima ima mnogo, a uz one koje označajavu domaće proizvode tu su često i oznake Europske unije koje zbunjuju potrošače. Osim dobrovoljnih šest oznaka poljoprivredne agencije za kruh, mlijeko, brašno, jaja, meso i med, tu je sada i oznaka “Hrvatski otočni proizvod” koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja.

Na proizvodima se mogu naći i oznake izvornosti, zemljopisnog porijekla i zajamčeni specijalitet za zaštićene proizvode u Hrvatskoj. Tu su i one za zaštićene na razini Europske unije, kao i one za eko proizvode. Te oznake ne dodjeljuje samo država, a Hrvatska gospodarska komora je znako “Hrvatska kavliteta” i “Izvovrno hrvatsko” označila 250 proizvoda. 

FOTO: Net.hr
FOTO: Dnevnik.hr

“Znakovi kvalitete jamče potrošaču da proizvod koji kupuje jamči najviši standard kvalitete, a istodobno omobućava proizvodu lakši proboj do tržišta”, rekla je Martina Sokač Saraga iz HGK.

Iz Udruge Potrošač govore da je svaka dodatna informacija dobra, no deklaracije svakako treba čitati.

“Potrošači su zbunjeni, na terenu se kupuje na temelju navika, ne zato što se provjeravaju deklaracije i oznake”, kazao je Igor Vujović iz udruge Potrošač.

Deklaracije na proizvodima prije svega trebaju biti čitke i jasno istaknute, a po novom moraju sadržavati i nutritivnu vrijednost, piše Dnevnik.hr

>>> ŠTO MI TO JEDEMO? Tripice podvaljuju pod kolutiće lignje, a konjetinu pod govedinu

>>> OPASNE KEMIKALIJE U KORI JABUKE: Pogledajte snimku koja dokazuje što zapravo jedemo (VIDEO)

>>> KUPUJMO HRVATSKO? Pogledajte od kud dolazi povrće u Ledovim pakiranjima (FOTO)

>>> JEDNOSTAVNO JE: Evo kako provjeriti je li med stvarno domaći ili jeftin ‘bućkuriš’


Komentari