Otpadne kore sira poskupjele za 10 kuna, evo za što i kako se uopće koriste

Foto: Pexels/Polina Tankilevitch

Koliko god nekima zvučalo nevjerojatno, jedan trgovački lanac u plastičnim kutijama prodaje tvrde kore sira odnosno otpatke koji ostanu nakon što se sir nareže u dućanima. U kućanstvima se ove kore obično bacaju, a drastično su poskupjele od jeseni.

Čitatelj Danice.hr izvijestio je kako je ovih dana u supermarketu Eurospina cijena kilograma otpadnih kora sira skočila na 49,90 kuna. I to se još reklamira s natpisom ‘pametna kupnja’. Prošle godine je kilogram kora sira u Eurospinu stajao 39,90 kuna.

Dakako, svaka roba ima svojeg kupca i Eurospin to sigurno ne bi prodavao da nije tako. Stoga, ako se pitate čemu služe tvrde kore sira, provjerili smo što možete napraviti s njima. Coolinarika piše nekoliko načina.

Priprema

1. Jedan od najpopularnijih načina korištenja kora od sira je u varivima, juhama, posebice u klasičnoj pašta i fažoli, gdje stavite koru ili kore od sira da se kuha zajedno s ostalim gdje ima ulogu mesa. Odličan način da vegetarijanci obogate okusom ova jela. Isto tako, naravno, u varivima od leće, slanutka i ostalih žitarica i grahovica ili u varivu od krumpira ili krumpira i riže ili krumpira i tjestenine, u varivu od rajčice ili običnoj juhici. Kora sira daje nešto posebno tim jelima.

2. Nakon što ste koru sira skuhali u raznim juhama i slično, izvadite ju i prepržite u vrućoj tavi te poslužite uz jelo ili nakon jela ili prije kao predjelo. Nakon kuhanja u tekućini kora od sira vrlo omekša i bude izvanredna kada ju ispržite. Kada ih stavite u vruću tavu, na otvorenu vatru ili u vruću pećnicu kore se u dodiru s toplinom napuhnu i nabubre i budu odlične. Bitno je jesti ih vruće. Pazite da se ne ispečete jer se brzo stvrdnu. Idealne bi bile na roštilju.

3. Možete ih koristiti u velikim komadima ili narezane na kockice. Kore od sira izrežite na kockice i ispržite u vrućoj tavi, poslužite uz čačkalice i kvalitetan med tako da ih gosti umoče u med i jedu.

4. Možete dodati koru umacima od rajčice i kada je gotova izvadite koru, a salsa će imati neizmjerno obogaćen okus.

5. Možete s njima raditi rižoto tako da ih sitno nasjeckane dodate u prženi luk prije nego tostirate rižu i zatim nastavite kuhati rižoto po uobičajenom načinu.

6. Koru od sira možete upotrijebiti u maneštri od riže, gdje stavite kuhati rižu i 6x količinu vode zajedno sa korama. Savjet je dodati nekoliko kapi limuna i maslinovo ulje.

7. Kore narežite na sitno i preko noći omekšajte u mlijeku. Umijesite u tijesto za kruh, pogače, focaccie…

8. Za obogatiti klasičnu pastu na bijelo: u vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu stavite kore narezane na sitne komadiće i kada zavrije skuhajte zajedno sa njima pastu, te začinite maslacem ili maslinovim uljem, a može i svježim mljevenim crnim paprom.

9. Narežite ih na sitno i u multipraktiku izmiksajte u prah kojim ćete obogatiti krušne mrvice za paniranje. Ili samo njih koristite za paniranje.

10. Dajte ih jesti djeci; odlične su za desni!

11. Vole ih i kućni ljubimci, dajte im kore za žvakanje; odličan način da kućnim ljubimcima date kalcij kojim su bogate.

12. Zagrijte dobro veću količinu maslinovog ulja i pržite kore. Najprije ‘mekani’ dio od sira, zatim ‘stražnji’ dio kore koji ćete duže pržiti. Jedu se vruće jer se jako brzo stisnu. Crno vino je obavezno sa korama, posebice ovako pripremljenim.

13. Možete ih zalediti, iako same traju gotovo unedogled, kao i staviti u mikrovalnu umjesto da ih pržite u tavi.

 

 

 

 

 


Komentari