Osjećate gubitak apetita, mučninu, povraćanje i slabost? Evo kako se možete riješiti tegoba

Magnezij je kemijski element koji pripada skupini zemnoalkalijskih metala, a otkrio ga je sir Humprey Davy davne 1808. godine te mu dao ime po grčkom gradu Magnesia gdje su otkrivene velike količine magnezijevog karbonata.

Magnezij je vrlo zastupljen u ljudskom tijelu gdje ga ima oko 25 grama. Zbog toga možemo reći da je jedan od najvažnijih mikronutrijenata i najzastupljeniji intracelularni kation u našem tijelu.

Najveći dio magnezija, čak 60-65%, nalazi se u kostima. Ostatak od 34-39% se nalazi u mišićima i mekim tkivima, dok manje od 1% čini ekstracelularni (izvanstanični) magnezij.

Nedostatak magnezija sve je češći u današnje vrijeme, stoga ako nakon čitanja članka prepoznate svoje simptome ljekarna Zagreb je odredište na kojem ćete pronaći velik broj dodataka prehrani za vaše tegobe.

Uloga magnezija

Magnezij je element od velikog značenja za naš organizam jer sudjeluje u mnogim ključnim fiziološkim procesima.

Među najvažnijim ulogama je sudjelovanje u kontrakciji mišića, prijenosu živčanih impulsa, stvaranju i prijenosu energije. Nadalje, važan je za sintezu genetičkog materijala (DNA i RNA), mineralizaciju kostiju te je bitan faktor u kaskadi koagulacije krvi.

Nedostatak magnezija u organizmu može nastati kao posljedica smanjenog unosa magnezija hranom ili povećanim gubitkom magnezija zbog nekih bolesti, pretjeranog unosa alkohola ili upotrebom nekih lijekova. Manjak magnezija se obično očituje gubitkom apetita, mučninom, povraćanjem i slabošću.

Prirodni izvori magnezija

Najbogatiji izvori magnezija u hrani su zeleno lisnato povrće, kava, čaj, kakao, soja i sojino brašno, bademi, kvasac, kikiriki i cjelovite žitarice.

Raznovrsna prehrana bi trebala osigurati dovoljan unos magnezija u danu. Međutim, zbog uglavnom loših prehrambenih navika i procesa prerade hrane magnezij postaje sve popularniji dodatak prehrani.

Kome se preporučuje dodatan unos magnezija?

Upotreba magnezija kao dodatka prehrani opravdana je u mnogim slučajevima.

Nadomjestak magnezija važan je kod osoba koji imaju smanjenu apsorpciju magnezija u tankom crijevu zbog nekih bolesti kao što su celijakija ili upalne bolesti crijeva. Povećanu potrebu imaju trudnice i dojilje, starije osobe, osobe podložne stresu te sportaši zbog velikih fizičkih napora.

Veću vjerojatnost manjka magnezija imaju i bubrežni bolesnici te osobe s nekim metaboličkim bolestima.

Dijabetičari su važna skupina pacijenata kod koje upotreba magnezija pokazuje značajan utjecaj na kontrolu bolesti. Naime, studije pokazuju da oralni nadomjestak magnezija smanjuje inzulinsku rezistenciju te pridonosi kontroli glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

U praksi se također često preporučuje nadomjestak magnezija kod prevencije migrena i menstrualnih grčeva.

Doze i odabir preparata

Preporučene dnevne doze magnezija razlikuju se ovisno o dobnoj i spolnoj skupini te specifičnim stanjima. Uzimanjem magnezija iznad preporučenih doza, kao najznačajnija nuspojava javlja se meka stolica ili kratkotrajan proljev.

Preporučene dnevne doze prema National Institutes of Health prikazane su u tablici:

dob muškarci žene trudnoća dojenje
Do 6 mjeseci 30 mg 30 mg
7-12 mjeseci 75 mg 75 mg
1-3 godine 80 mg 80 mg
4-8 godina 130 mg 130 mg
9-13 godina 240 mg 240 mg
14-18 godina 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg
19-30 godina 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg
31-50 godina 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg
51+ 420 mg 320 mg

U ljekarnama se preparati magnezija mogu kupiti u različitim tehnološkim oblicima. Kao dodatak prehrani se najčešće nalaze u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta ili direkt vrećica čiji se sadržaj otapa u ustima bez vode. Za vanjsku primjenu se mogu preporučiti sprejevi i kreme magnezija koji se apliciraju na kožu.

Kod odabira odgovarajućeg preparata magnezija, važno je osim tehnološkog oblika koji najviše odgovara pacijentu, voditi računa i o kemijskom obliku magnezija.

Magnezij u dodacima prehrani dolazi u obliku anorganskih i organskih soli koji se u različitom postotku apsorbiraju iz tankog crijeva te raspodjeljuju u organizmu. Sve je više kliničkih studija koje donose podatke o apsorpciji magnezija iz crijeva te o bioraspoloživosti magnezija u organizmu. Međutim, po tom pitanju još uvijek imamo ograničene zaključke.

Načelno manju bioraspoloživost imaju anorganski oblici magnezija (karbonat i oksid) te se oni najvećim dijelom koriste za poboljšanje probave.

Organski oblici magnezija (malat, taurat, citrat, glicinat i dr.) imaju veću bioraspoloživost te je nakon uzimanja doze zabilježena veća koncentracija magnezija u krvi. Neke studije pokazuju da magnezijev taurat izvrsno prolazi krvno-moždanu barijeru te mu je najveća koncentracija u tkivima upravo u mozgu. Takvi rezultati omogućuju korištenje magnezijevog taurata u smanjenju simptoma anksioznosti.

Na tržištu su prisutni i preparati magnezija koji sadržavaju prirodni magnezij iz morske vode. Po nekim studijama, takav oblik magnezija ima veću bioraspoloživost od magnezijeva oksida.

Na tržištu je magnezij sastavni dio mnogih kombiniranih pripravaka koji, ovisno o sastavu, imaju brojne svrhe:

  • uz vitamin C, B kompleks za imunitet i stvaranje energije
  • uz melatonin kao pomoć kod nesanice
  • uz L-karnitin kod intenzivne fizičke aktivnosti
  • uz biljne pripravke antidepresivnog djelovanja za normalno funkcioniranje živčanog sustava
  • uz prirodne laksative za lakše pražnjenje crijeva
  • uz ostale antacide kod žgaravice i refluksa kiseline

Ukoliko se prekorači preporučena dnevna doza može doći do pojave meke stolice ili proljeva, međutim to se u praksi događa vrlo rijetko.

Kao što je već navedeno, magnezij je jedan od najvažnijim mikronutrijenata koji omogućuje pravilan rad organizma. Zato je vrlo važno paziti da ne dođe do njegovog manjka, a to možemo postići raznovrsnom prehranom te pomoću raznih dodataka prehrani koji sadrže magnezij.


Komentari