OPSKRBLJIVAČI NE ŽELE UDARATI PO GRAĐANIMA: Vladi su predložili rješenje za poskupljenje struje

Screenshot

Vlada  još nije odgovorila na prijedlog. 

Opskrbljivači električnom energijom ne žele preuzeti teret poskupljenja struje, već za Vladu imaju drugi prijedlog – postupno povećanje cijena u iduće dvije godine, piše Dnevnik.hr.

Cijena struje trebala bi rasti zbog naknade za poticanje proizvodnje obnovljivih izvora energije, koja sada iznosi tri i pol lipe, a nakon predviđenog poskupljenja trebala bi iznositi 12 lipa po kilovat satu. To znači da bi u kućanstvu koje godišnje troši tri tisuće kilovat sati, račun bio veći za 450 kuna s PDV-om.

Ipak, čini se da opskrbljivači ne žele biti odgovorni za takav udarac na džepove građana, stoga predlažu da cijene budu 6 lipa više, a da za dvije godine porastu za još tri lipe. Predsjednik Uprave RWE energije Zoran Miliša kaže kako bi se na taj način popunio proračun , a poskupljenje ne bi bilo preveliko odjednom. Na takav prijedlog opskrbljivača Vlada još nije odgovorila.

“Proizvođači su dali još neke prijedloge koji bi ublažili udar na njih kao proizvođače novostvorene vrijednosti čime bi oni bili konkuretniji na tržištu”, kaže Miliša.

Inače, opskrbljivači tvrde kako su cijene energije na našem tržištu toliko niske da oni posluju na granici rentabilnosti i da nemaju prostora za mogućnost preuzimanja tereta za poskupljenje. Također navode da eventualna intervencija države za sniženje cijena električne energije dovela do sloma tržišta električnom energijom u Hrvatskoj, gdje su trenutno četiri opskrbljivača.

Ističu i da se znalo da će obnovljivi izvori energije biti skuplji i da će dovesti na kraju do poskupljenja električne energije i da se na to građane trebalo pripremiti.


Komentari