Oprez ako idete u blagdansku kupovinu: Veliki trgovački lanac povlači dva proizvoda

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Veliki trgovački lanac Kaufland je povukao iz prodaje pileće zabatke i koru za kolače, a kupci koji su kupili ove proizvode mogu dobiti povrat novca, piše 24 sata.

Kaufland je povukao iz prodaje Bioplodove kore za kolače Sweet s rokom valjanosti do 17. travnja 2022. i Rozen (na slici) s rokom do 20. travnja 2022. zbog mirisa užeglog ulja te pileće zabatke Purland lot broja 191111, koje radi Perutnina Ptuj – Pipo, zbog salmonele. Kupci ih mogu donijeti u prodavaonice i vratit će im novac.

Salmoneloza je simptomatska zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz roda Salmonella, a predstavlja jedan od najčešćih uzroka proljeva na svijetu. Glavni put prijenosa salmonele je kontaminirana hrana, i premda većina infekcija prolazi bez potrebe za specifičnim liječenjem, određeni slučajevi infekcije mogu biti opasni po život.

Liječenje salmoneloza je u prvom redu simptomatsko, dakle potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu te ispraviti eventualni elektrolitski disbalans uz uvođenje dijetalne prehrane. Antibiotici ne samo da ne skraćuju trajanje bolesti, nego bi se trebali izbjegavati jer se povezuju s povećanim rizikom od recidiva bolesti, kliconoštvom i različitim nuspojavama.

Komentari

loading...