ONI SU MALI, ALI SU VELIKI! Obiteljska tvornica iz Zaprešića nam je otkrila kako nastaju najukusnije čokolade najneobičnijih okusa!

Foto: Privatni album

Oni su mali, ali su veliki, odnosno, oni rade najfinije čokolade u Zagrebu, ali i šire – ovako bi se ukratko mogla opisati obiteljska tvornica Čokolade Nautilus čije slastice jednom kad probate – nećete moći prestati jesti (vjerujte nam).

Čokolade, praline, keksi pa čak i namaz – samo su dio raznolike ponude najslađe tvornice u Zaprešiću čiji su proizvodi postali i prepoznatljivi hrvatski suvenir. Kako bismo saznali tajnu spravljanja najukusnijih čokoladnih poslastica, razgovarali smo s vrijednom ekipom iz Nautilusa, a što su nam sve otkrili, saznajte u nastavku.

Foto: Privatni album

Za početak – možete li nam se ukratko predstaviti, kako je počela vaša priča?

Mi smo mala obiteljska tvornica Čokolade Nautilus, koja posluje već više od 10 godina. Nalazimo se u Zaprešiću, gdje je sve i započelo. Kroz godine smo shvatili da su slastice ono što nas pokreće. Jednom, sada već davno (smijeh), smo imali slastičarnicu, ali smo svu svoju ljubav okrenuli prema čokoladi, pralinama i keksima. Nedavno smo u naš asortiman dodali i Kraljevske namaze u nekoliko okusa, kao i dražeje koji su bili pun pogodak. Često dobijemo pitanje kako sve stižemo, a tako nas je malo. Ključna je dobra organizacija. Inače, u našoj maloj tvornici radi pet osoba – Damir, Mihaela, Martina, Sunčica i Tea, a s vremena na vrijeme nam se pridruži i studentica Matea. Upravo zbog toga što se svi poznajemo i van naše malene tvornice, dobra atmosfera je ključna u radu. Upravo zato težimo tome da ostanemo ‘mali’, a ujedno postanemo veliki i prepoznatljivi.

Mihaela, Sunčica, Tea, Matea, Martina
Foto: Privatni album

Kako izgleda proces proizvodnje npr. jedne čokolade? Koji dio je ‘najpipkaviji’, tj najzahtjevniji za izradu?

Na ovo pitanje samo jedna osoba ima točan odgovor, a to je naša Martina koja je ponosna vlasnica nekoliko diploma, od kojih je posljednja iz poljske akademija Lima.

˝Proces proizvodnje čokolade započinje otapanjem iste. Idući korak radi stroj za temperiranje čokolade. Naime, prilikom izrade željenog oblika, čokolada mora biti rastopljena na određenoj temperaturi. Nakon toga slijedi priprema kalupa. Ukoliko kupac ima želju za određenim izgledom čokolade, to se radi prije samog izlijevanja čokolade u kalup. Zatim ta ista čokolada ide na hlađenje, što traje otprilike 15 minuta. Nakon toga je čokolada spremna za pakiranje, što također određuje kupac koji je istu i naručio. Najpipkaviji dio cijelog procesa je upravo ta priprema kalupa, odnosno tehnika bojanja. Zašto? Zato što zahtjeva preciznost, određen položaj ruke, tanke linije i slično˝.

Foto: Privatni album

Koje sve proizvode imate u ponudi? Što kupci najčešće traže?

U našoj ponudi možete pronaći čokolade, praline, kekse, Kraljevske namaze i dražeje. Okusa je puno – od onih klasičnih poput lješnjaka, badema, jagode i maline, do onih nešto drugačijih – chillija, soli, tartufa. Čokoladu proizvodimo od najfinijih sirovina, a sva punjenja za praline stižu iz hrvatskog uzgoja. Naš najtraženiji proizvod i dalje su praline, proizvod od kojeg je sve i krenulo. Široka paleta okusa oduševila je naše kupce. Pralinama za petama nalazi se naša beba, kako ga volimo nazvati, Kraljevski namaz. Možete ga kušati u šest okusa – lješnjak, badem, pistacija, bučine sjemenke, kikiriki i kikiriki s kakaom.

Foto: Privatni album

Koje sve okuse imate u ponudi? Koji biste izdvojili kao najneobičnijih? Gdje nabavljate sastojke?

Spoj čokolade i hrvatskih autohtonih proizvoda naša je formula. Sve recepture uključuju belgijsku čokoladu koju dorađujemo okusima hrvatskih regija, poput meda hrasta sladuna, gorke dubrovačke naranče, višnje maraske. Upravo zbog suradnje s domaćim proizvođačima, proizvodi s ponosom imaju etiketu hrvatskog proizvoda. Bučino ulje i sjemenke tako nabavljamo iz OPG-a Vugec, med nam stiže iz OPG-a Egner, cvjetna sol iz Nina. Iz Ploča i OPG-ga Ostojić stižu nam smokve, a surađujemo i s OPG-om Bulić koji imaju vrhunski badem, a ponosni smo i na suradnju s Udrugom Deša iz Dubrovnika. Neki od najneobičnijih okusa su: spoj cvjetne soli i crispyja i onaj višnje i chillija. Iako na prvu zvuči nevjerojatno, ovi okusi su često traženi, što samo potvrđuje da čokolada čini čuda.

Foto: Privatni album

Vaše čokoladne slastice ujedno su i odličan suvenir – kako ste došli na tu ideju?

Cilj naše proizvodnje je predstaviti potpuni hrvatski proizvod. Kao što ste mogli primijetiti i u ranijem odgovoru, svi naši dobavljači su domaći poduzetnici. Vrlo nam je važno da kroz proizvodnju podržavamo male poduzetnike, jer, ipak smo i mi jedan od njih. Sukladno tome, smatramo da imamo odličnu priču za turiste. S obzirom na to da se naši proizvodni mogu pronaći na zračnim lukama, iznimno nam je važno da naš proizvod izgledom i okusom bude odličan suvenir. Uz ambalažu na kojoj predstavljamo neke od naših velikih gradova poput Splita, Dubrovnika, Zagreba, Hrvatsku predstavljaju i hrvatski okusi u našim proizvodima kao što su: gorka dubrovačka naranča, maslinovo i bučino ulje te cvjetna sol. Jedan od naših ovogodišnjih proizvoda, upravo usmjerenih prema turistima, je šalica s motivom željenog grada. Kako bi bilo jasno da se radi o našem proizvodu, šalicu smo odlučili napuniti čokoladicama u obliku usana. Dolaze u četiri okusa – mliječna, tamna, bijela i ruby čokolada koja ima prisutan citrični i grožđani okus.

Foto: Privatni album

Planirate li uskoro širiti ponudu?

S obzirom na to da je nama ljetna sezona i dalje u punom jeku, novi proizvodi će ipak još malo pričekati. Ne želimo ukrasti ‘spotlight’ Kraljevskom namazu, našem posljednjem proizvodu na koji smo iznimno ponosni. U svakom slučaju, prostora za širenje ponude uvijek ima – što okusima, što novim proizvodima. Vjerujte nam, u ovom poslu, neprekidno nadopunjavanje ponude novim idejama je dio svakodnevice.

Foto: Privatni album


Komentari