VLADAR SAVE: ‘Kralj mandarina’ cijeli studentski dom oprema ukusnom poslasticom

Facebook

Ovaj mladić jedva ulazi u svoju sobu od tolikih mandarina, a one nestaju u jednom danu.

Od kada je započela nova akademska godina studentskim domovima širi se miris mandarina, a u sobe se jedva ulazi jer su one na svakom koraku. Što mandarine rade u studentskim domovima? Prodaju se, kupuju i “njupaju”.

U Facebook grupama studentskih domova neprestano niču oglasi za prodaju svježih, mirisnih, sočnih, domaćih mandarina, a kako stvari stoje, one nestaju i prije nego što stignu u Zagreb.

Facebook
Facebook

Svi su ludi za mandarinama

Kada se pogledaju brojke prodanih mandarina pomislili biste da se radi o tržnici ili voćarni, naime, u tjedan dana nestane nekoliko stotina kilograma. 

“Većina studenata još uvijek je u doticaju s domaćom hranom. Nerijetko na studij dolaze iz ‘provincije’, odnosno seoskih domaćinstava koja još uvijek proizvode dobar dio hrane za vlastite potrebe, a višak nastoje prodati. Prodaju se uglavnom med i prozvodi od meda, razni alkoholi i likeri (prednjače rakije i vina), orašasti plodovi itd”, rekao je jedan student prošle godine za MojFaks. 

“Kralj mandarina”, pak, otkrio je kako je ovo kiselo voće svima drago.

“O interesu dovoljno govori to da nakon prvog oglasa i probnih, kao, 100 kg, sve odlazi za manje od pola sata. U narednih par sati su se narudžbe popele na preko 400 kg. U početku je bilo iznimno zanimljivo, nabaviš vagu i udri, ali nekako je organizacijski zahtjevalo veliki angažman. Čuj, treba svima javiti, svakome spakirati od 2-30 kg (pojedinačne narudžbe) i to sve izvesti u što kraćem roku. Prodaja je fora, samo ipak zahtjevan organizacijski pothvat…”, objasnio je.

Facebook
Facebook

I ove godine ista priča

Interes za mandarinama ne jenjava ni ove godine, za domaćim voćem svi luduju, a studentske sobe nakrcane su. Portal MojFaks upitao je nekoliko “trgovaca” kako ide posao.

Jedan od njih student je treće godine na FER-u, a prodaje mandarine s OPG-a u vlasništvu roditelja njegove djevojke. Stižu iz Metkovića.

“Beru se isti dan ili dan prije nego dođu do doma tako da studenti uvijek dobiju svježe mandarine. S obzirom na to da se sve vrlo brzo prodaju u domu, nema potrebe za prodajom negdje drugdje”, odgovara.

Facebook
Facebook

Razgrabe ih u manje od 10 sati

Kaže da nikada nije imao problema s prodajom voća iz svoje sobe.

“Mandarine se ne zadržavaju više od 10 sati u sobi. Mislim da je kolegicama i kolegama drago da mogu kupiti u domu domaću kvalitetnu mandarinu po vrlo povoljnoj cijeni i da ne moraju ići do raznih tržnica ili trgovačkih centara”, kaže nam.

Kolega student koji stanuje na “Šari” govori da mandarine prodaju čak i proizvođači koji ne žive u domovima i ne studiraju, ali rado se odlašavaju u studentskim grupama jer su studenti uvijek vjerne mušterije.

Kupovna moć studenata nije posebno velika, ali sve što cirkulira domom zanimljivo je i nestane u rekordnom roku.

“Studenti općenito nemaju veliku kupovnu moć, pogotovo mi koji živimo po domovima. Mandarina dobro ide samo zbog velikog broja studenata koji ju kupuju, a 20 kuna za 5kg kvalitetnih i domaćih mandarina stvarno nije puno i tko god voli mandarine toliko može izdvojiti”, kaže sugovornik.

I on je stava kao i većina studenata – rado će kupiti domaći proizvod koji je kvalitetan, pogotovo ako se nudi po povoljnoj i popularnoj cijeni.


Komentari