Od bečkih trgovaca do robne kuće: Znate li bogatu povijest Name?

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Sedamdesetih godina, u 19. stoljeću, Zagrebom se špancira bečka gospoda.

Naravno, ni Zagrepčani ne kaskaju za njima. Maniri su profinjeni, a moda elegantna. U Zagrebu je tada, svu moć i bogatstvo, vjerodostojno prezentirao hotel “K caru Austrijanskom”, na početku same Ilice. Negdje u to vrijeme, Zagreb posjećuju i bečki trgovci gospoda Carl Kastner i Herman Öhler, te odsjedaju upravo u tom hotelu.

Tražili su način da svoje ime i poslovanje iz Beča presele u Zagreb, odabrali su Ilicu 50 te istaknuli natpis: prva trgovina “Kastner i Öhler” otvorena je 1879. godine.

Međutim, već 1980. Zagreb je pogodio razoran potres, a ova trgovačka kuća pomagala je unesrećenima, dijeleći tako sudbinu cijelog Zagreba. Nakon potresa  “Kastner i Öhler”  se privremeno seli u Mesničku ulicu, no ubrzo se opet vraćaju u Ilicu, ovaj put na adresu Ilica 16. U početku su poslovali u prizemlju unajmljenog prostora, a 1889. godine postaju vlasnici cijele zgrade.

Ostvarivanje sna

Želeći svoju trgovinu podići na viši, elegantniji i ljepši nivo, ovi bečki trgovci, 1900. traže od Gradskog poglavarstva dozvolu da urede izloge u kojima će reklamirati robu koju prodaju. Dozvolu su ishodili, a nakon uvođenja električne rasvjete, i njihov izlog biva osvjetljen. Tada se podiže i popularnost  “Kastner i Öhler” trgovine koja je postala pravi magnet za kupce.

kastner-oehler.at
kastner-oehler.at

No, priželjkivana adresa Carla Kastnera i Hermana Öhlera bila je Ilica 4, do tada neostvareni san. Kuću na ovoj adresi dobili su 1913. godine, kao i dozvolu za pregradnju i preuređenje. Ovim potezom nisu samo poboljšali svoju trgovinu nego su i ušminkali sam izgled grada.

U vihoru ratova

Godina je 1914., a Prvi svjetski rat ozbiljno se zahuktao. Na front šaljemo vojnike, a vraćaju se invalidi. Glad ozbiljno prijeti, a siromaštvo je zagrebačka svakodnevnica. Bečki trgovci se opet dokazuju kao veliki humanitarci, pomažući ljudima zahvaćenim vihorom rata. Unatoč okolnostima, uređenje i gradnja na Ilici 4 uspješno se privodi kraju, a  “Kastner i Öhler” uvoda neka nova, do tada nepoznata pravila pri kupnji.

Roba je morala bitioznačena i imati istaknutu cijenu, a prodavači su dobili naputak da kupca ne ometaju prilikom razgledavanja ponude, ali da uskoče u pomoć, ukoliko je njihova pomoć potrebna. [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Vodeći se za ovim pravilima, “Kastner i Öhler” su postali prvi na ovim prostorima, koji su uveli načelo samoposluživanja. [/box]Ogroman uspjeh, omogućio im je i nadogradnju njihove iličke trgovine te su prošireni na još dva kata.

Međutim, iako su Prvi svjetski rat uspješno preživjeli, onaj 40.-ih godina ozbiljno ih je uzdrmao. Na njihovim policama, ponuda je siromašna, a na ruku im nisu išle ni ondašnje vlasti kojima se zamjerio Franjo Öhler, kao protivnik režima. Ovoj uglednoj tvrtki ozbiljno je narušeno poslovanje, a postratne godine nisu im donijele nikakav napredak. U vrtlogu preslagivanja, u godinama nakon rata Kastner i Grgić, Ohlerovi nasljednici ostaju bez svoje trgovine.

Nama kao nasljednik

Ovo je bio početak stvaranja Name. Trgovinska radna organizacija “Narodni magazin”,osnovana nakon rata, otvara robnu kuću u Ilici u prosincu, 1945. godine. U samom početku broji 17 podružnica i čak 9 robnih kuća do 1970., a do početka 80.-ih prošireni su sa još 4 robne kuće. Nastavivši popularnost svojih predhodnika, Nama je koračala uspješnim stazama. No, još jedan rat bio je za njih koban.

Salko Čajić/ Facebook/ Zagreb kakav je bio nekad
Salko Čajić/ Facebook/ Zagreb kakav je bio nekad

Teške godine 90.-ih, zadale su prejak udarac na poslovanje Name,a nekad jaka robna kuća pala je na koljena, zatvorivši redom svoje poslovnice. Danas, Nama ima samo dvije poslovnice (Kvaternikov trg i Ilica), a 2000. godine proglasili su stečaj.

No, kako njeguju tradiciju od bečkih trgovaca, okitili su se i njihovom izdržljivošću. Nakon svih kriza, udaraca i nedaća,stari sjaj se nekako nazire,podsjećajući nas na elegantnog gospodina, bečkih manira.

>>>NEKAD POPULARNA ROBNA KUĆA:’Danas najbolje idu lampioni za groblje i umjetno cvijeće’


Komentari