Obrtnica otkriva koje je cvijeće Zagrepčanima najdraže, ali i koja je najveća greška koju radimo

FOTO: Zlatko Gašpar

Štandovi puni šarenih latica svakog dana uljepšavaju Glavni kolodvor.

Šetajući gradom nismo mogli ne primijetiti cvjetni štand obitelji Beštak na Glavnom kolodvoru. Odlučili smo popričati sa Željkom Beštak, koja nam je naposljetku otkrila sve tajne zanata, uzgoja cvijeća zimi, ali i koje vrste su Zagrepčanima najdraže, te kako ih održavati u stanu ili kući.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar

Za pokretanje posla bila je dovoljna samo ljubav prema cvijeću

Od malog obrta procvali su u pravo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

“Vrlo jednostavan odgovor na pitanje kako smo krenuli je naša ljubav prema cvijeću! Prije kojih 15 godina krenuli smo sa malom proizvodnjom od 300 komada krizantema, cvijećem koje građani nose svojim pokojnima za dan Svih svetih! I tako se od te godine proizvodnja širila i na proljetne i ljetne sadnice, i postala je mala obiteljska proizvodnja cvijeća”, otkrila nam je Željka.

A iako je cvijeće osjetljivo na vremenske uvjete i godišnja doba, kod njih poizvodnja nikad ne staje.

“Proizvodnja se odvija tokom čitave godine, krećemo u rano proljeće s jaglacima, maćuhicama, ranukolom, aubrijetom, potočnicom i niz drugih trajnica, na to se nadovezuju ljetnice: pelargonija,
bakopa, muškatla, bakopa, kadifa, surfinija i još niz različitih vrsta i završavamo sa jesenskom proizvodnjom: multiflora u lončanicama, krizantemama, mačuhicama, krizantema u loncima.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar

Jedno je jasno, Zagrepčani vole cvijeće!

Ne bi to bilo to da je nismo upitali koliko Zagrepčani kupuju cvijeće, ali i koje su im najdraže vrste.

“Zagrepčani vole jako kupovati stojeće pelargonije zvane belagonije ili muškatle, to im je nadraži cvijet, uz to bi i izdvojila poznate viseće pelargonije, kadife, vodeniku, surfiniju”, otkrila nam je, a prodaja najbolje ide u periodu između ožujka i lipnja.

Ljubitelji cvijeća zamalo su i ostali bez ovih lijepih biljaka zbog iznenadnog zahlađenja koje je pogodilo Zagreb, ali Beštaki su bili spremni.

“Nakon toplog vremena i dosta visoke temperature za ovo vrijeme godine naglo nam je zahladilo, što nam je malo izazvalo problem, jer se u plasteniku trebalo neočekivano uključiti grijanje, termogeni koji raspušuju topli zrak da ne bi došlo do smrzavice bilja”, rekla nam je Željka.

Pitate se koje je najdraže cvijeće ove stručnjakinje? I to smo saznali.

“Moje najdraže cvijeće je surfinija koja neumorno cvate tokom čitave godine i krasi kuće sa lijepim cvijetnim grmom u raznim bojama”.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar

Proizvodnja i cijene

Cvijeće nije jeftin “sport”.

“Proizvodnja počinje već u kasnu jesen, u 11. mjesecu počinje proizvodnja proljetnica i ljetnica. Plastenici se griju tokom čitave zime sa termogenima, što je veliki financijski izdatak”, govori nam, te otkriva koliko njezino cvijeće košta.

“Cijene cvijeća kreću se od 3 kn pa do 50 kn , ovisno i vrsti cvijeta”.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar

Za kraj nam je Željka udijelila i nekoliko savjeta za održavanje cvijeća u stanovima i kućama.

“Često čujemo rečenicu ‘svaka prostorija u domu ima svoju biljku’, no bez obzira na to što smo zapravo svjesni da ne bismo biljke trebali birati prema vlastitim kriterijima nego uvjetima koje možemo pružiti biljci, često to zanemarujemo.

Biljka mora imati dovoljno svjetlosti i dovoljno veliku teglu da bi se mogla razvijati, treba joj i dovoljno hranjive zemlje. Najveća pogreška je zaliti obilno i pustiti višak ocijeđene vode u tanjuriću odnosno ukrasnoj tegli”, zaključila je.


Komentari