Obišli smo placeve od Kvatrića do Utrina: Pogledajte koji je najskuplji, a gdje je ponuda najbogatija

FOTO: Zlatko Gašpar

Odlazak na plac dio je zagrebačke tradicije.

Iako se i na tržnicama, na mnogim štandovima može pronaći roba preprodavača, koja nije nužno domaća, Zagrepčani ipak njima više vjeruju nego trgovačkim lancima. Nekada su kumice prodavale isključivo proizvode sa svojih njiva i ljudima se to nekako urezalo u psihu, pa i sada kada više nije tako, oni i dalje rado idu svojim kumicama. Proljeće i početak ljeta zaista su plodonosna razdoblja i štandovi vrve voćem i povrćem svih boja. Upravo zbog toga odlučili smo prošetati tržnicama od Kvatrića do Utrina i otkriti gdje je najskuplje, a gdje je ponuda najbolja.

KVATRIĆ

Po našoj skromnoj procjeni, tržnica Kvatrić jedna je od boljih u Zagrebu. Ponuda je velika i raznovrsna, a raspon cijena je velik. One su ipak najsličnije cijenama na Dolcu, iako se mogu naći i one više. Proizvodi su ovdje uglavnom domaći, a može se naći i onih makedonskih.

Na Kvatriću ćete tako za kilu krupnih trešnjanja (Hrušt) morati izdvojiti 30 kuna, za rotkvicu 5, mjericu jagoda 12, a za matovilac 60 kuna.

DOLAC

Ovu tržnicu ne zovu bez razloga trbuhom grada, ponuda je ovdje odlična i cijene su uglavnom niže nego na ostalim tržnicama u Zagrebu. Voće i povrće ovdje je većinom iz Dalmacije i Makedonija, ali i okolnih OPG-ova.

Rotkvica je i ovdje 5 kuna, mlada rikula je 10 kuna, kao i luk.

TREŠNJEVKA

Trešnjevački plac je velik i ponuda je raznolika, a uz Dolac je najbolji i što se tiče cijena. Dio gdje se prodaje odjeća jako je odvojen od dijela gdje se prodaje hrana, što je veliki plus.

Kilogram rajčica ovdje je šest kuna i one su stigle iz Dalmacije, peršin je 2 kune, a mladi kupus 5 kuna po glavici. Ovdje već možete naći i lubenice koje stoje 10 kuna po kilogramu.

BRANIMIROVA

Ova zagrebačka tržnica neugodno nas je iznenadila. Na njoj je radilo svega nekoliko štandova, pet ili šest, ponuda je slaba, a cijene su više od onih na većim tržnicama. Ima nešto domaćeg voća i povrća i nešto uvoznog.

Rajčica je ovdje 30 kuna, kruške su 25, a mjerica jagoda je 15 kuna.

UTRINE

Ponuda je ovdje i više nego dobra, a cijene ovise o prodavačima. Neke su niže, a neke više, ali u globalu spadaju u prosjek i mogu rame uz rame s cijenama na Dolcu.

Kilogram jagoda ovdje je 20 kuna, vezica mladog luka je četiri kune, kilogram krastavaca je 15 kuna, a kristalka je 8 kuna. Peršin ćete ovdje naći za dvije kune, te blitvu za 5 kuna.

PREČKO

Mala kvartovska tržnica sastoji se od 20-ak štandova i ponuda je primjerena tome. Tržnica je u zatvorenom, a za vrijeme našeg posjeta više je bilo prodavača nego kupaca. Većina drugih radnji unutar prostora bilo je zatvoreno.

Mjerica jagoda ovdje je 15 kuna, kruške su 18 kuna po kilogramu, paprik stoji 30 kuna po kilogramu, a blitva je 15 kuna.

ŠPANSKO

Ova malena tržnica nalazi se tik uz crkvu, na otvorenom i ponuda je dosta skromna.

Kilogram češnjaka ovdje je 50 kuna, dok su kruške 20 kuna, a rajčica 15 kuna. Crveni luk je 6 kuna, a kilogram jagoda je 15 kuna.

JARUN

Ovo je prije svega tržnica s odličnom ponudom, na voću i povrću se vidi da je svježe, ali… Jarunski plac najskuplji je u gradu, cijenu čak i 20 do 25 posto više od onih na Dolcu, a kvaliteta je jednaka. Ove štandove drže mnogi OPG-ovci, ali im i puno robe sa Zelene tržnice.

Bademi su ovdje sto kuna, nektarina 20, kao i kruška i marelice. Krumpir je 10 kuna, hrušt 30 i rajčica 20 kuna.

Iz gledišta potrošača, prvo bismo kupovali na Dolcu zbog odnosa cijene, ponude i kvalitete. Trešnjevka i Utrine bile bi na drugom mjestu, a Kvatrić na trećem. Jarunska tržnica zaista ima raznoliku i svježu ponudu, ali cijene su zaista previsoke, pa ako ne moramo ne bismo tamo kupovali. Branimirac nam je na posljednjem mjestu zbog siromašne ponude i visokih cijena, jednostavno se ne isplati.

>>> Prevaranti s Dolca: Ispod krinke OPG-a uvozno povrće podvaljuju pod domaće po višestruko većim cijenama

>>> Obrtnica otkriva koje je cvijeće Zagrepčanima najdraže, ali i koja je najveća greška koju radimo

>>> ‘Ljudi iznenade svojim poštenjem’: Kumice na placu nesebičnom gestom oduševile građane


Komentari