‘NIKAKO MI SE TO NE SVIĐA’ Stižu nova pravila za vraćanje robe s greškom, kupci nisu oduševljeni

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vraćanje robe s greškom u trgovinu samo uz predočenje računa odlazi u povijest. Prema novoj europskoj direktivi već od iduće godine uvode se nova pravila.

Naime, povrat novca pada u drugi plan jer će roba s greškom najprije morati na servis.

“Ako ne pomogne popravak, onda se tek ide na zamjenu proizvoda, a ako se ni time ne rješava problem, tek onda ide povrat novca”, objasnila je predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević.

Kupci nisu oduševljeni novim pravilima.

“Ne slažem se s time. To znači da će žene neko vrijeme kod kuće ostati bez perilice suđa, perilice veša i onda opet dolazite do zaključka da treba kupiti novi aparat”, kaže Zagrepčanka Ljiljana, prenosi RTL.

“Nikako mi se to ne sviđa. Bolja bi opcija bila da se može tražiti povrat novca ili zamjena”, rekao je Zagrepčanin Lovre.

“Ako će neki servis brzo doći, onda mi se to više sviđa nego kupovati novi uređaj i isprobavati ako si već navikao na neki koji ti je do tada bio dobar”, kaže Ljiljana iz Zagreba.

Inače, nova direktiva uvodi se iz dva razloga.

“Prvi razlog je da bi bila jednaka pravila na tržištu, a drugi razlog je što je Europska unija sebi dala u zadatak da do 2050. riješi problem otpada”, pojasnila je Knežević.

Osim okoliša, koristi će ipak imati i građani jer novi propisi će ipak dovesti i do pritiska na proizvođače, što znači da bi i novi proizvodi morali biti bolje kvalitete.


Komentari