NEVJEROJATNO: Petarde kriju zanimljivu prošlost

Pixabay

Prve petarde u Europi služile su za proslave vojnih pobjeda i blagdana, čak i tijekom vjerskih obreda.

U blagdansko vrijeme svakodnevno oko nas odjekuju zvuci petardi. Iako je nekima to zabavno, drugima je vrlo iritantno. Jeste li znali da su petarde izumljene oko 200. godine prije Krista u Kini? Donosimo vam zanimljive činjenice o petardama.

Prve su petarde bile izrađene od bambusa. Kad bi se zagrijani bambus stavio u vatru, zbog zračnih bi džepova počeo pucketati. Kinezi su vjerovali da svjetlo i buka koju petarde proizvode služe za strašenje zlih duhova.

Petarde u današnjem smislu proizvedene su u Kini između 7. i 10. stoljeća, kada su kineski alkemičari slučajno otkrili barut, nadajući se da će pronaći eliksir mladosti. Netko je u svojim eksperimentima pomiješao kalijev nitrat, sumpor i drveni ugljen te dobio eksplozivnu smjesu koja je odmah našla raznovrsnu namjenu.

Barut su stavljali u izrezane komade bambusove trske i svoje ‘naprave’ bacali u vatru. Nedugo nakon toga dosjetili su se komadiće trske zamijeniti papirom. Kinezi su za oko 200-tinjak godina izumili i rakete koje su upotrebljavali za vatromet i kao oružje. Valja spomenuti i da se 90 % pirotehničkih sredstava danas proizvodi u Kini.

U Europu su petarde stigle u 13. stoljeću. U početku su služile za proslave vojnih pobjeda i blagdana, čak i tijekom vjerskih obreda.

U današnje vrijeme petarde su neizostavan ritual prilikom proslava različitih blagdana i praznika diljem svijeta. Najčešće se pale za Novu godinu, kao i za Kinesku novu godinu, dok se u SAD-u se većinom kupuju za Dan nezavisnosti koji je proglašen 4. srpnja 1776. godine. Osim toga, odjekivanje petardi može se čuti tijekom indijskog vjerskog blagdana Divali koji simbolizira pobjedu svjetla nad tamom.

Petarde su omiljeno sredstvo slavlja i u Francuskoj, i to 14. srpnja kada je Francuski državni praznik kojim se Francuzi prisjećaju pada utvrde Bastille u Francuskoj revoluciji. Osim toga, omiljeno su sredstvo bile i 5. studenoga u noći Guya Fawkesa u Engleskoj, na dan kada je skupina katolika pokušala dići parlament u zrak.

Iznosi povezani s petardama svakako su enormni. Recimo samo da se u SAD-u svake godine potroši više od 30 000 tona pirotehnike. Vrijednost prodanih predmeta je oko 675 000 dolara.

Izvor: Povijest.hr

>>>I NAŠI SE ČETVERNOŠCI PANIČNO BOJE PETARDI: Evo kako reagirati i umiriti uplašenu životinju

>>>NE BACAJTE PETARDE, BACAJTE KOBASE! Hvalevrijedna inicijativa oduševila građane


Komentari