Napokon ćemo saznati podvaljuju li nam lošije slatkiše i deterdžente

FOTO: Wiki

Sada ćemo sa sigurnošću znati je li naša Nutella lošija od njemačke.

Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska već su pokušale dokazati da su njihovi poizvodi lošiji od onih u ostatku Unije, a sada to radi i Hrvatska. Prvi zadatak bio je skupiti uzorke. Baš zbog toga su stručnjaci iz Agencije za hranu i Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar otišli u njemačke trgovine po proizvode. Ako se pita građane, oni najviše sumnjaju u kvalitetu bombona, čokolade, namaza, pića, ribljih štapića, hrenovki, ali i sredstava za pranje i čišćenje.

Jeftiniji sastojci

Ako se utvrdi razlika u sastavu proizvoda trebat će dokazati da je to utjecalo i na kvalitetu.

“Proteini i bjelančevine su uvijek najskuplji dio neke namirnice, tako da je za očekivati je da će, recimo u hrenovkama, biti više polifosfata i sadržaja vode”, rekao je dr. sc. Dario Lasić za HRT. O samom proizvođaču ovisi izbor i struktura sastojaka koji su upotrebljeni u nekom proizvodu, ali važe informacije o kvaliteti mogu dati i sami potrošači.

Ljudi su svjesni da razlike postoje

Oni koji su u Njemačkoj imali prilike probati proizvode, sigurni su da razlike postoje. Čak i bez znanstvenih dokaza tvrde da su proizvodi u Hrvatskoj lošiji. To je potvrdila i Irma iz Münchena: “To je ogromna razlika. Prašak kojim se pere u Njemačkoj ima sasvim drugu kvalitetu od onog koji se upotrebljava u Hrvatskoj.”

“Proizvod koji sam kupovao u Hrvatskoj bio je proizveden u Poljskoj, a isti proizvod koji sam kupovao u Njemačkoj bio je proizveden u Njemačkoj”, rekao je Ivan koji živi u istom gradu. Ipak, Njemica Silvija pokazala je razumijevanje za proizvođače.

“Možda se ne radi o različitoj kvaliteti, možda je riječ o različitom roku trajanja, transportu, ili nekim drugim detaljima”, kazala je.

Kvalitetu proizvoda prilagodili tržištu

Njemački proizvođači tvrde da je do promjena došlo kako bi prilagodili svoje proizvode drugim tržištima, ali nisu predočili nikakve dokaze o provedenim istražvanjima. Pred našim stručnjacima sada je bitan zadatak. Moraju usporediti sastave, napraviti kemijske analize, provjeriti razlike u okusu, mirisu, konzistenciji i boji. Na ljeto bismo trebali vidjeti rezultate, a ako dokažu da su proizvodi na hrvatskom tržištu lošiji, to bi trebao biti temelj za promjene na europskoj razini.

>>> Jesu li čokolade i sredstva za pranje u Hrvatskoj zaista lošije kvalitete?

>>> Znate li od kuda dolazi mlijeko koje pijete? Bez problema nam mogu ‘podvaliti’ kinesko i talijansko

 


Komentari