MJESEC TRGOVINE: Hrvati će u prosincu potrošiti više od 12 milijardi kuna

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu 2016. godine bit će nešto veća od 12 milijardi kuna.

U očekivanju nadolazećih blagdana i obiteljske tradicije, važno je potaknuti javnost, trgovce i potrošače, da u ponudi koja se nudi bude zastupljeno što više hrvatskih, odnosno domaćih kvalitetnih proizvoda, jer kupovinom domaćih proizvoda potičemo potrošnju koja je uz investicije i izvoz jedna od važnih čimbenika u zatvaranju, ali i pokretanju novog gospodarskog ciklusa.

Akciji ‘Kupujmo hrvatsko’, koju Hrvatska gospodarska komora provodi već 20 godina, snažnu potporu daju tvrtke, građani i mediji, a što potvrđuju i neovisna istraživanja, prema kojima je gotovo 80 % građana spremno izdvojiti više novca za hrvatski proizvod koji svojom kvalitetom i cijenom ne zaostaje za ostalim proizvodima koji na hrvatsko tržište dolaze iz drugih zemalja.

Prosinac je već tradicionalno mjesec trgovine, obiteljskih običaja i tradicije jer upravo tada građani troše više nego obično. Prilagođenom ponudom, svoj doprinos daju i trgovci, nudeći proizvode koje cijenom odgovaraju kvaliteti.

Najudarniji dani prosinačke kupovine već je tradicionalno vikend prije samog Božića, odnosno vremenski period od 19. prosinca do 24. prosinca. 

Darujte hrvatsko!

Potrošnja u prosincu može biti prigoda da kupovinom domaćih proizvoda podupremo hrvatsko gospodarstvo u skladu sa trendovima prisutnim diljem Europe, gdje je sve prisutnija kupnja domaćih proizvoda, ističe zagrebancija.com. Sukladno tome, i ove blagdane pozivamo sve građane da daruju hrvatsko.

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu 2016. godine bit će nešto veća od 12 milijardi kuna. Prošle godine procjena HGK bila je 11,5 milijardi kuna, a rast procjene za 2016. podlogu ima u rastu prometa u trgovini na malo već 24. mjesec za redom, u rastu neto plaća, te u povećanom optimizmu potrošača.

Proizvodi  koji se najviše kupuju za vrijeme blagdana:

  • dječje igračke
  • odjeća i obuća
  • mobiteli, televizori, glazbene linije, kućna kina
  • hrana
  • alkoholna i bezalkoholna pića
  • namirnice za kolače
  • CD, DVD
  • knjige, osobna računala
  • blagdanske dekoracije

Komentari