Mama iz Zagreba s klincima je napravila igru koja se igra diljem svijeta: ‘Stvarala su je djeca za djecu’

Foto: GIRI GAME

Sanja Ljubičić Zagrepčanka je koja je prije nekoliko dana na Kickstarter izbacila igru pod nazivom GIRI GAME, 100% hrvatski proizvod koji, osim što služi za razonodu, pomaže u razvoju govornih i kognitivnih vještina kod djece. No, krenimo ispočetka. Prije nego što je postala kreatorica igre, ova je majka jedne kćeri i pomajka sina i kćeri, 17 godina gradila karijeru u bankarskom sektoru, a onda je jednog dana, za vrijeme igre s djecom, došla na ideju da njihovu kućnu varijantu igre pretvori u igru dostupnu djeci diljem svijeta. Dvije godine truda i vremena, mnoštvo stručnjaka i još više djece koja su svojim crtežima doprinijela razvoju projekta i GIRI GAME je ugledala svjetlo dana. Detalje o ovom nesvakidašnjem, ali prije svega zanimljivom projektu, saznali smo upravo od kreativne mame Sanje.

Foto: GIRI GAME

Što je GIRI Game?

GIRI Game je zabavna igra pripovijedanja s karticama koju su stvarala djeca za djecu. Igra potiče razvoj komunikacijskih vještina, mašte i emocionalne inteligencije kod djece. Djeca sve više vremena provode pred ekranima, što dovodi do smanjene koncentracije. GIRI Game pomaže djeci poboljšati fokus, jer je prva igra na tržištu koja spaja pričanje priče (storytelling) s elementima mozgalice i stavlja ih u vremenski okvir od tri minute.

Kako je GIRI Game igra nastala?

Većinu društvenih igara za djecu osmislili su odrasli i time ih limitirali od samoga početka. GIRI je imala drugačiji početak – nastala je kao most, način zbližavanja s mojom kćeri, pokćerkom i posinkom. Kroz igru s karticama i pričanje priča, gradila sam povjerenje i bliskost s njima te ih učila slobodi i kreativnosti. Kada bismo to pisali poslovnim rječnikom – ‘igru je stvorio krajnji kupac – djeca’. Djeca svijet vide drugačije nego mi odrasli i pričaju često svojim jezikom ‘igre’.

Foto: GIRI GAME

Što znači da su GIRI Game stvarala djeca za djecu?

Sve kartice u igri crtalo je više od 50 djece u dobi od 3 do 13 godina. Crteži su se prikupljali više od godinu dana, djeca su crtala na salvetama, temperama, pastelama, gdje god i kako god su željela… Važno im je bilo biti dio procesa stvaranja nove igre i bez njih se projekt nikada ne bi završio. Kada vas 50 mališana svaki dan pita „A kad će biti gotova igra?“ i čekaju da vide svoj crtež na kartici, nema više odustajanja.

Foto: GIRI GAME

Zašto je razvoj igre trajao više od dvije godine?

Jer su u proces od početka bili uključeni stručnjaci za dječji razvoj – psiholozi, dječji pedagozi, dječja književnica, ilustratorica, produkt dizajneri, pa čak i sportska sutkinja koja je pravilima igre dala svoj stručan obol. Svaki dio GIRI Game pomno je promišljen i testiran kod djece kroz puno druženja i igara, ali i kod tima stručnjaka koji je brusio pravila, pazio na psihološki i razvojni aspekt te utjecaj igre na djecu. U testnoj fazi sudjelovalo je preko 300 djece iz Hrvatske, SAD-a i drugih zemalja svijeta, jer sam željela dobiti povratnu informaciju iz različitih kultura i načina odrastanja. Kada sam mislila da je sve gotovo i da je igra spremna – eh, baš tada se dogodilo još nekoliko ključnih promjena u njenom konceptu. Ali to je priroda GIRI Game-a, nikad ne znaš što je iza idućeg zareza tvoje priče.

Foto: GIRI GAME

Kada je krenula Kickstarter kampanja i što se dobije podržavanjem iste?

GIRI Game je izašla u srijedu 15. rujna na Kickstarter i cilj je prikupiti 12.500 američkih dolara ako bi igra u većim količinama otišla u tisak te zatim i u slobodnu prodaju. Ovo nije tipična Kickstarter kampanja – ne postoji klasični rizik od kašnjenja ili nedovršavanja proizvoda, jer GIRI Game se tiskala u prvih 100+ testnih primjeraka i već se igra diljem Hrvatske i svijeta.

Foto: GIRI GAME

Komentari