MALI TIM S VELIKIM IDEJAMA: Dizajnirale Posebne bilježnice prilagođene djeci s teškoćama u razvoju

Facebook

Petrinjke dizajnirale proizvod koji je olakšao život mnogim obiteljima.

Maja Puškarić, Biserka-Marija Vidnić i Tanja Mosler mali su tim s velikim idejama koje stvaraju unutar svoje marketinške agencije D.Point u Petrinji. Inače se bave klasičnim grafičkim dizajnom, ali jedan segment za koji ističu da ih ispunjava i ima veliku pespektivu uključuje njihove projekte – personalizirane postere „20 deka ljubavi“, posebno pomagalo za djecu koja teže čitaju naziva Čitač skitač i Posebne bilježnice prilagođene za djecu s teškoćama u razvoju, proizvod koji do sada u Hrvatskoj nije postojao.

Facebook
Facebook

Navedene bilježnice se od nedavno mogu kupiti u knjižarama Narodnih novina diljem Hrvatske.

Po čemu su bilježnice posebne?

Bilježnice su razvijene u suradnji sa stručnjacima, defektolozima i radnim terapeutima, te s roditeljima i djecom kako bi pomogle djeci s teškoćama u razvoju koja nemaju dovoljno razvijenu grafomotoriku da bi pisala u standardne bilježnice. Posebne su jer imaju deblje listove (90 g) od standardnih bilježnica, listovi su od neizbijeljenog offsetnog papira koji ne stvara prevelik kontrast i ne „blješti“, imaju obojen prostor između redova koji djeci jasno definira prostor u koji trebaju pisati,  kvadratići su veličine 1×1 cm, što znatno olakšava upisivanje brojeva unutar kvadrata i u dnu svake stranice nalazi se„smajlić“ koji ukazuje na pravilnu orijentaciju bilježnice (jer ponekad djeca okrenu bilježnice naopako), a ujedno je i nagrada djeci jer mu se razvesele kada dođu do kraja stranice. Korice su također posebno dizajnirane, privlačnih su jarkih boja i na njima se nalaze poruke djeci o jednakosti, pravu na različitost i slično.

Facebook
Facebook

Ovaj mali tim smatra da svatko od nas pridonosi ovom svijetu i ovom društvu baš time što je poseban i da nikada ne bismo napredovali da smo svi isti te iz tog stava nastaju ideje za poruke na bilježnicama. „Obično djeca s teškoćama u razvoju nose tu neku stigmu i mi smo htjele djeci dati do znanja da je u redu da smo svi drugačiji i da je svatko od nas poseban na svoj način. Željeli smo da djeca koja koriste bilježnice svaki put kada ih uzmu imaju podsjetnik na to da je u redu što su drugačiji, da ne moraju biti predmet izrugivanja ili nekog bullyinga u školi i da trebaju biti svoji.”, istaknula je Maja.

Što je zapravo Čitač skitač?

Čitač skitač je malo pomagalo koje ima prorez kroz koji se označava samo jedan red koji dijete čita i to jako pomaže djeci koja imaju disleksiju i ADHD. Označavajući samo jedan red djecu ne zbunjuju drugi redovi koji se nalaze u tekstu.

Facebook
Facebook

“Napravljen je od pleksiglasa, čvrst je i izdržljiv, a osim za pomoć pri čitanju dijete ga može koristiti i kao ravnalo. Nazvan je čitač skitač jer „skita” po stranicama kada se čita i razvijen je u suradnji s Petrinjkom Katarinom Matijević koja zbog osobnog iskustva u kojem puno radi s djecom ima određena znanja i pomogla je pri ideji.”, ispričala je Maja.

Pred problemom neprilagođenih bilježnica, ali i mnogim sličnima nebrojeno puta našli su se roditelji djece s poteškoćama autizma, Downova sindroma ili poremećaja senzorne integracije. Nema sumnje da će vrijedni tim „20 deka ljubavi” doći do još raznih lijepih ideja i svojim radom mnogima olakšati i uljepšati život.

Cijena bilježnica iznosi 15 kuna po komadu.  Većinom ih naručuju škole i određene udruge, a osim u knjižarama Narodnih novina posebne bilježnice mogu se kupiti putem internet trgovine eKupi ili na web shopu Narodnih novina.


Komentari