‘LAŽNI’ KOKTELI NA JADRANSKOJ OBALI: Šarena ambalaža puna leda i jeftinih pića

FOTO: www.superiorwallpapers.com

Odlaskom na godišnji odmor želite se u potpunosti opustiti i odmoriti, osjećati se kao da ste u filmu, dok vam kroz grlo teče vrhunski koktel. No, u nekim barovima na Jadranu za 50 ili 90 kuna prije ćete dobiti mješavinu jeftine žestice nego pravi koktel.

No, možda ćete i vi sami nakon činjenica koje slijede uspješno razlikovati prave koktele od lažnih.

Takav potez možete najlakše primijetiti na primjeru jednog od najpoznatijih koktela – sex on the beach – koji je u originalu tamnije crvene boje, no u čak tri različita ugostiteljska objekta, udaljena jedan od drugog 100 metara na makarskoj rivijeri, dobit ćete zeleni, plavi ili ružičasti koktel.

Među najtraženijim koktelima je i margarita, koja se nipošto ne smije miješati s limunovim sokom već sokom od limete. Također, ne smije biti servirana sa slamkom jer ona smeta slanom obrubu, koji mora biti na čaši toga koktela jer slamka skida sol koja je sastavni dio okusa. No neki barmeni idu korak dalje pa umjesto soli u margaritu stavljaju šečer da vam dodatno zaslade život, kada vam već serviraju sokove, a ne koktele.

Na najčešće podvale gosti će naivno naići kod najtraženijeg koktela ovog ljeta – Long Island – u kojeg ide tek minimalna količina Coca-Cole kako bi četiri vrste bezbojnih alkoholnih pića u njemu dobile nježnu boju ledenog čaja.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]No, umjesto tekile, votke, bijelog ruma i gina u točnim određenim omjerima, vaša čaša “Long Islanda” bit će napunjena ledenim čajem i ledom s tek malo alkohola, što ćete platiti od 50 do 90 kuna, dok pritom naivno mislite da pijete najpoznatiji koktel[/box].

FOTO: www.freeimageslive.co.uk
FOTO: www.freeimageslive.co.uk

Umjesto ruma stavlja se jeftina votka

Na Jadranu možete naručiti i najpoznatiji portorikanski koktel – pina colada – u kojem su glavni sastojci bijeli rum, kokosovo mlijeko ili sirup i sok od ananasa. No, ovdje su ugostiteljski objekti očito odlučili napraviti hrvatsku verziju u koju se najčešće umjesto ruma stavlja najjeftinija votka, ponekad i gotovi likeri koji se zovu “pina colada” u koje se stavi hrpa leda, ubace se šarene slamke i – na Puerto Ricu ste.

“Točno je da se na nekima našim šankovima podvaljuje sve i svašta pod imenom svjetske recepture, servira se u pogrešnim čašama, stavlja led tamo gdje ga ne bi smjelo biti, dodaju boje koje ne pripadaju recepturi, stavljaju jeftine ‘žestice’, miješaju voćni likeri i sokovi samo da bude puna čaša i atraktivna boja… Nekad je riječ o neznanju barmena, ali mnogo češće o nedostatku želje barmena da uče i usavršavaju tu struku. Nekad barmeni moraju udovoljavati svojim gazdama da na recepturi uštede”, kaže državni prvak u miješanju pića Jure Vojković.

Šarena ambalaža upitnog sadržaja

Inspekcije redovito kontroliraju ugostiteljske objekte, njihove uvjete i segmente rada, no sadržaj i sastav pića na našim šankovima ne kontrolira nitko, budući da to mogu jedino profesionalni vrhunski barmeni i međunarodni suci na barmenskim natjecanjima, prenosi slobodnadalmacija.hr. Nažalost, tako vam pod šarenom atraktivnom ambalažom mogu podvaliti bilo što da neki barmen izmiješa i vama ponudi pod imenom određenog vrhunskog koktela, dok zapravo ne bi bilo prevelike razlike između spomenutog pića i ledenog čaja. Sličnu situacijama kada na koncertu masno platite pola litre razvodnjene pive koju ni Englezi ne bi popili.


Komentari